Над 200 000 държавни пари, за да учат депутатите чужди езици

0
701

Предвидени са три курса – по английски, немски и френски

Над 200 хил. лв. държавни пари са заделили депутатите от бюджета, за да могат да учат чужди езици. Предвидени са три курса – по английски, немски и френски. Общо те ще струват на българския данъкоплатец 216 000 лева с ДДС.

И някои от народните представители, и гражданите не са напълно съгласни с решението. Красимира Ковачка – депутат от БДС, например, смята, че всеки би могъл сам да поеме подобни разходи. Според Емил Райнов от БСП, който има желание да учи, ще намери и начин.

Идеята не се посреща добре нито от преподавателите по чужди езици, нито от тези, които сами си плащат курсовете. Те изчисляват, че средно човек дава от 500 до 900 лв. за курс, информира bTV.

„Дори чисто хипотетично, ако се опитате да си предтавите депутат, който говори глупости – знам, че е трудно, но опитайте. а сега си го представете да говори глупости на няколко езика. Защо?“, пита Николай Донков, преподавател по английски и испански език.

Обучението по английски през 2016 г. няма да е първото подобно за българския парламента. Езиковите курсове с комуникативна насоченост са провеждани и през предишните мандати.

Все още не е ясно колко ще са желаещите да учат езици през тази календарна година.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук