Над 70 % от туристите идват в България за лятна ваканция, обобщи Ангелкова

0
5553
Снимка/източник: "Иинфомрежа"

Над 70 % от туристите идват в България за лятна ваканция, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в Слънчев бряг.

По думите й през периода юни-септември 2017 г. чуждестранните туристически посещения бяха над 5,3 млн. Очакваме и българите, пътували през този период, да се увеличат до 1,9 млн. спрямо 1,6 млн. души година по-рано, каза тя.

Очаква се ръст на туристите през лято 2018, който не можем да се постигне без активното партньорство на бизнеса, каза Ангелкова.

Според нея, очакваният ръст е 5% при чуждестранните посещения за лятото спрямо рекордната 2017 г.

Ангелкова очаква да се увеличат туристите от Германия, Израел, Полша, Чехия, Франция, дори от САЩ, където миналата година за първи път стартира кампанията за дигитална реклама на страната ни.

Министърът посочи, че пътуванията за лятна почивка по Черноморието са сред най-предпочитаните от туристите у нас. Това прави морския туризъм основен и ключов продукт за устойчивото развитие на целия сектор.

Индикацията за очакван ръст се основава на увеличения брой заявени полети към Летище Бургас. Данните към момента са за ръст на самолетодвиженията от 18%. Повече са и заявените полети от Германия, Полша, Великобритания, Чехия, Израел.

През миналото лято пренощувалите в местата за настаняване в курорта са били над 756 хил., а реализираните нощувки повече от 5 млн. Близо 6% е ръстът в приходите от нощувки, достигайки близо 270 млн. лв., отчитат от МТ.

На церемонията бяха още изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров, депутатите Димитър Бойчев и Диана Саватева, зам.-областният управител на Бургас Севдалина Турманова и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук