Най-вероятно отиваме на арбитраж с “Газпром“, ще трябва да им се молим

0
131

България не e взела правилното решение по стария договор с „Газпром“. Нов договор вече няма как да се сключи. Всяка стъпка е голям проблем. Отиваме на арбитраж най-вероятно, заяви пред БНР председателят на Националния комитет на Световния енергиен съвет Валентин Николов.

Николов е бивш депутат, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ и бивш шеф на БЕХ. Има опит от арбитража с руската страна за АЕЦ „Белене“. Валентин Николов подчерта, че арбитражът не е обикновен съд – всяка страна в спора си избира съдия, а след това двете страни заедно избират трети съдия.

„Ако ние до края на годината не получим количествата газ и продължаваме да настояваме за клаузите в сключения договор, непризнавайки форсмажор, то тогава руската страна ще заведе арбитраж. Ако не, ние сме длъжни да заведем арбитраж поради факта, че не сме си получили газа по договора и защото настъпилите загуби за фирмите, за „Булгаргаз“, са в голямо количество“, обясни той.

Николов посочи, че българите са били убеждавани от кабинета „Петков“, че решението по договора с „Газпром“ е правилно. Енергийният експерт е на мнение, че е нужен добър екип от международни консултанти във връзка с арбитража, които да оценят какви са шансовете на България да спечели.

Валентин Николов каза, че ако служебният енергиен министър Росен Христов не поднови преговорите с „Газпром“, на него ще тежи наблюдението на прокуратурата как е ощетил държавата за 1 милиард евро. Според Николов България е в много лошо положение:

„Дори да влезем в преговорите, не можем да изтеглим количествата, които не сме взели до този момент, до края на годината. Ние вече сме в хипотеза да молим „Газпром“ да удължи договора, за да можем да вземем тези количества. Защото ние по договор трябва да ги платим, независимо дали сме ги взели или не.“

Николов заяви, че България вече е изгубила шанса си да е „правата страна“:

„В двата случая – дали ще получим част от количествата, няма да ги платим и до края на годината няма да се удължи договорът и „Газпром“ благосклонно ще каже: „Няма да ги платите другите“. Или ще удължим съществуващия договор, за да вземем всички количества и „Газпром“ благосклонно ще каже: „ОК, ще ви дадем всички количества на тази цена, която е договорена, а не по новата спотова цена“. Пак зависим от „Газпром“ и трябва да ги молим. И в двата случая губим шанса да сме правата страна, вече загубваме арбитража.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук