Най-голямата авиокатастрофа в България – край врачанското село Габаре, все още остава загадка

0
3553

Най-голямата авиокатастрофа у нас – край врачанското село Габаре, все още остава загадка какво точно се е случило, пише Топновини. 7-членен екипаж, 66 пътници, нито един оцелял. Датата е 16 март 1978 година. В 13:20 часа от София излита Ту-134 на БГА „Балкан“ за Варшава.  След 10 минути обаче, преминавайки височина 4900 метра, неочаквано обръща на 135° и преминава в остро снижение, след което се врязва в скала край село Габаре и напълно се разрушава.

На 85 км от София с 850 км/ч самолетът-ковчег се разбива в скала край коритото на река Бреша. Следва грохот. Всички загиват. Сред тях са момичетата от отбора ни по художествена гимнастика, треньорката Жулиета Шишманова, помощничката й Румяна Стефанова. На борда са и състезатели по лека атлетика от Спортното училище в Бургас, националният тим на Полша по колоездене и полска правителствена делегация, водена от министъра на културата Йежи Вилхелми.

Мистерията започва. Каква всъщност е причината за самолетната катастрофа и до днес не е ясно, тъй като черната кутия все още не е намерена.

Според официалната версия „самолетът се е разбил вследствие на повреда в електрическото захранване“.

Най-странното е, че почти всички загинали в тази трагедия и до ден днешен се очаква да се завърнат. Така казала навремето и Ванга, като уточнила, че всички са живи и ще се завърнат по вода.

Час след трагичния инцидент в новинарската си емисия в 15:00 ч. белградското радио излъчило следното съобщение: “Авион с неопознаваеми знаци прелетя над територията на Югославия”.

Известна е и версията, че хората са отвлечени за секретни опити.

Мръсната поръчка уж била организирана от американския милиардер Арманд Хамър. Самолетът бил запратен на полигон на остров Муруроа в Тихия океан за провеждане на опити с ядрени устройства и пасажерите били подложени на облъчвания с високи дози радиация. А за заблуда над врачанските села Габаре и Тлачене бил взривен друг самолет.

Допуска се възможността самолетът и пасажерите да са станали жертва на терористичен акт. Дали в него е било поставено взривно устройство, или внезапно е загубил височина поради схватка между екипажа и терористи, е пълна мистерия. Факт е обаче, че пистолетите на двамата пилоти липсвали. Необяснимо защо командирът Йордан Йорданов по това време не е бил в кабината, а в пътническия салон.

Очевидци твърдят, че на мястото не е имало пожар или следи от огън. Резервоарът на самолета е бил пълен с 11,5 тона керосин. Предвид високата скорост, с която се разбил, неминуемо е трябвало да има пожар, коментират специалисти.

След такава катастрофа е нормално да се намери, ако не тяло, то поне останки от такова. Сред ламарините обаче е имало само строшени на ситно кости, което поражда нова загадка.

Близки на пътниците в самолета смятат, че катастрофата е инсценировка и лъжа на тогавашното правителство.

На мястото на катастрофата по огледа са били открити документи на човек, който изобщо не е пътувал с този самолет, но и този факт остава без обяснение. Пътническият самолет нямал седалки, твърдят селяните, чистили по-късно местността. Открили много дрехи, части от детски велосипеди, писма, мартеници… Неяснотите са много. Версиите също, а някои от тях звучат като фантастични разкази.

41 години след най-загадъчния инцидент в историята на българската авиация мистерията остава все толкова заплетена.

Blitz.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук