Наказателната лихва за задължения към държавата пада

0
82

Лихвата, която се дължи от физически лица за забавени плащания към държавата, да падне двойно, предлагат депутати от управляваща коалиция. Това става ясно от внесени в парламента промени в Закона за задълженията и договорите.

В момента при просрочие се плаща основният лихвен процент плюс 10 на сто надбавка. Предложение е надбавката да се свали на 4%, когато дълговете са на физически лица, и на 8% за тези на бизнеса.

В мотивите на вносителите се посочва, че свалянето на наказателната лихва ще облекчи положението на хората, които са изпаднали в затруднение на фона на покачващите се цени на енергията и храните. Запазването на сегашната ставка превръщало наказателната лихва в санкционна, а не служела за обезщетение за държавата, се посочва още в мотивите.

Промяната в закона е част от пакета мерки, които управляващите подготвят за справяне с високите цени. За свалянето на наказателната лихва явно е постигнато единомислие, за разлика от други мерки като намаляване на ДДС и таван на цени, които тепърва ще се обсъждат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук