Намаляват болничните легла

0
707

Правят ги за долекуване, няма да ги закриват

Болничните легла за активно лечение ще бъдат намалени с 3555 след месец април. Сега те са 38 000. Няма да бъдат закривани, а ще бъдат преобразувани в такива за долекуване и подължаващо лечение.Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов по време на дискусия по актуални проблеми на здравеопазването, която се проведе в Народното събрание. Така, всяка болница ще разполага с около 10 места за лечение на хора, прекарали инсулт, например, които сега след изписването няма къде да отидат и някой от семейството им трябва да напусне работа или да излезе в продължителен отпуск, за да се грижи за тях, докато те се възстановят.

От 1 април, когато влизат в сила основния и допълнителния пакет, лечебните заведения ще подписват договор по които здравната каса ще плаща за лечението ни в клиниките, в който изрично ще е споменато с колко точно легла  по основен и с колко по допълнителен пакет ще разполага тя.

Това изискване се налага, за да бъде гарантирано лечнието на здравноосигурените пациенти, да не се налага да чакат повече от 2 месеца за планов прием по допълнителен пакет, обясни министър Москов. Той припомни, че в основния пакет влизат всички спешни и неотложни състояния, заради които човек веднага ще бъде хоспитализиран.

От месец април, когато те влязат в сила, пациентите за планов прием ще получават електронен номер от болницата с датната, часа и лекаря или екипа, който ще ги приема. Веднага, щом номерът бъде вкарат в системата на лечебното заведение, ще се копира и в национален електронен регистър.

По този начин ще се знае във всеки един момент кой къде е записан, за да не стават спекулации и некоректни практики, поясни министър Москов.

Предедвижда се и по-добро финансиране за лечебните заведения, които работят повече и дават по-качествено лечение. Средствата коя болница колко да взима ще се изчислява по специална формула, включваща цената на клиничните пътеки , плащани от НЗОК, броят на преминалите болните и сложността на диагнозите.

В последните години се говори за подобряване финансирането предимно на болничната, но не и на първична доболнична помощ. Плащанията на джипитата са нищожни, отправи критика по време на дискусията  доц. Любомир Киров – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Средствата се увеличават незначително, от 178 млн. лв. за 2015-а за тази година те са 180 млн. лв. , поясни той и припомни, че 450 000 джипита  се грижат за здравето на 6 млн. здравноосигурени български граждани – бройка крайно недостатъчно, защото финансирането е обидно ниско. По думите му общопрактикуващите лекари намаляват, защото нямат възможност за специализации. Над 65% от тях към момента са прехвърлили 50-годишна възраст. Доц. Киров преглага за тях, както и за лекарите от дефицитните специалности, сред които са онколози, кардиолози, неонатолози и нефролози, държавата да отпуска субсидии.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук