Напрежение! Земеделци и животновъди отново на протест, блокират страната

0
323

Протестни действия ще има от целия земеделски сектор. На 4 места в страната в 11:00 часа на възлови места ще има блокади на магистрали. Това каза Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите пред „Фокус“.

„В Южна България отиваме в Свиленград на гръцката граница при пункт „Капитан Петко Войвода“, в Северна България има две точки – магистралата Варна-София и по посока ГКПП „Дунав мост“ и четвъртата е на път Е-79 преди Благоевград“, съобщи Синапов. Той посочи, че не е ясно колко време ще продължат блокадите на пътища. „Управляващите не се усетиха и няма никаква реакция от тяхна страна по двете искания, жизненоважни за земеделския сектор, не знам как ще протекат протестите оттук нататък“, коментира Синапов.

Той припомни основните искания на протестиращите земеделци и животновъди – отмяна на ограничаващата заповед на министъра на земеделието и храните Христо Бозуков за мярка 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020) и незабавно изплащане на всички средства към земеделския сектор. „Никой до тук не ни даде адекватен отговор защо се бавят и за какво се използват тези средства, като тези средства са на работещите хора“, каза още Синапов.

Преди два дни земеделци протестираха в София заради забавянето на субсидиите и ограничаващата заповед на служебния министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков за мярка 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020). Според протестиращите правителството е забавило изплащането на парите по европейските фондове, като това е прецедент в рамките на страните от Европейския съюз. В рамките на протестните си действия представителите на браншовите организации поискаха незабавно да им бъдат изплатени забавените европейски средства. Тогава те заявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, има идея протестните действия да продължат и в изборния ден.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук