Народните танци стават задължителни в училище

0
1262

Учениците ще започват да се учат на народни танци и хора още от 1 клас. Това предвиждат работните варианти на новите учебни програми за предмета „физическо възпитание и спорт“ за първи, втори, пети, шести и осми клас, публикувани на сайта на МОН.

Учениците от 1 клас ще изучават танцови и ритмични движения с музика в размер 2/4, 4/4, 7/8. Ще се учат да разпознават основните положения и движения на ръцете и трупа, да участват в групови игри музика или песни, както и да изпълняват стъпки и движения на хорото „Боряно, Борянке“ с музикален съпровод. Ще изпълняват ръченична танцова стъпка.

Децата във 2 клас ще изпълняват самостоятелно и в група танцови движения в ритъм и музика на „Седенчица“ и самоковско хоро.

Учениците в 5 клас ще изучават право тракийско хоро и тракийска ръченица.

Малчуганите в 6 клас ще се опитват да овладеят самоковско хоро и северняшко (търновско) хоро.

Осмокласниците ще се учат на пайдушка тройка и на народен танц/хоро, специфичен за определен регион.

Според сегашните програми по физическо възпитание и спорт между 9-и и 12-и клас фолклорните танци изпадат дори в качеството си на избирателни дисциплини.

Според новите програми обаче и по-големите ученици ще продължат задължително с хората – от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово до Ганкино (Копаница) в последния клас. Десетокласниците ще учат наред с „Елено моме“ и гръцко сиртаки./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук