НАСА откри невиждан досега свят. Има ли извънземни?

0
238

Може ли НАСА да е една крачка по-напред в намирането на извънземен живот? Преди дни агенцията съобщи, че е намерила нови три екзопланети в системата TOI-270, една от които е „като нищо друго, което учените са виждали досега“. Те може да се окажат „липсващото звено“ за отговорите на въпросите, които експертите си задават и „истинска благодат“ за търсещите извънземен живот.

Трите планети се намират на 73 светлинни години от нас, което ги прави и най-близките екзопланети откривани досега.

Те бяха открити от сателита TESS, който бе изстрелян в Космоса през 2018 година с мисията да търси планети, които могат да поддържат извънземен живот.

В TOI-270 се намира скалиста планета, подобна на Земята, но една идея по-голяма, както и две газови планети, които също са малко по-големи. Те са „изгубената връзка“ между малките, скалисти светове като нашия и Марс и доста по-големите газови планети като Сатурн и Юпитер.

Учените ще използват новото си откритие, за да разберат, защо има толкова малко светове с този размер и за да разберат и как са формирани планетите в нашата система.

Най-далечната газова планета, която е два пъти по-голяма от Земята, е толкова отдалечена от слънцето, че се намира в температурна зона, която е подходяща за поддържане на извънземен живот. Но има съмнения, че атмосферата й е толкава плътна, че е възможно да събира топлина, което ще направи повърхността й много гореща.

А звездата, която е приютила толкова необичайни светове, е също така необичайно ярка дори и без слънчевите пламъци и бури, които понякога пречат на наблюденията.

„TOI-270 е като „Дисниленд“ за учените изследващи екзопланетите. Те са невероятна лаборатория за изследване не само по една, но заради много причини“, обяснява професорът Максимилиан Гюнтер.

Според експертите може би има още планети, които чакат да бъдат открити в системата. А колкото и да са причудливи сами по себе си, има нещо още по-интересно, което ги обединява – орбитите им така се докосват, че и трите са в резонанс една с друга. В нашата Слънчева система луните на Юпитер обикалят около планетата по подобен начин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук