НАСА публикува снимки на предполагаем леден вулкан на Плутон

0
1181

Всеки знае как изглежда вулкан – изригва гореща лава и бълва пламъци. Ако сте астронавт, изправен пред вулкан на Плутон обаче, ще видите нещо съвсем различно от това, което познаваме на Земята, пише CNET, цитиран от агенция „Фокус“.

Американската Национална космическа агенция (NASA) смята, че на повърхността на планетата-джудже може да има ледени вулкани. Агенцията предполага тази възможност от миналата година, но нови изображения, публикувани в четвъртък, предоставят на учените поглед отблизо към едно от потенциалните места на такава екзотична активност.

Сондата New Horizons премина близо до Плутон през юли и оттогава изпраща данни и избражения. Фотографията показва форма на релефа, наречена Райт Монс, именувана в чест на братята пионери Райт. Райт Монс е масив с широчина 150 километра и височина 4 километра. Ако NASA потвърди, че е леден вулкан, то “това ще бъде най-големият леден вулкан във външната Слънчева система”.

За разлика от земните вулкани, които изхвърлят разтопени скали, ледените вулкани, познати още като криптовулкани, изригват смес, съдържаща лед, азот, амоняк и метан. Учени допускат, че ледени вулкани съществуват на луната на Сатурн Титан и на луната на Нептун Тритон.

“Ако Велзувий беше криптовулкан, неговата лава щеше да замрази жителите на Помпей”, обяснява Розали Лопес.

Райт Монс се намира близо до дъното на лявата страна на сърцето на Плутон – формирование, приличащо на сърце, което заема немалка част от повърхността на планетата-джудже. Зоната, която се вижда в близък кадър се отличава с липса на образувани при сблъсъци кратери. Според NASA това означава, че повърхността в този регион се е образувала сравнително скоро най-вероятно вследствие на вулканична активност.

Плутон е изненадващо разнообразно място. Повърхността му е покрита с ледени равнини, древни кратери и потенциални дюни. New Horizons беше изстрелян през 2006-та – годината, в която Плутон беше “понижен” от планета в планета-джудже. Апаратът достигна целта си през 2015 година, но продължава да изпраща купища информация и фотографии, така че можем да очакваме нови открития.

E79 News

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук