Националната лотария сезира ЕК за държавния монопол, който ще наруши конституцията (Обзор)

0
246

Тотото е платило 40 млн. лв. такса миналата година, ние – общо 100 млн. Нека просто прехвърлят тези пари към спорта, предлага изпълнителният шеф Димитър Ганев

В Конституцията на Република България ясно е казано, че със закон може да се установява държавен монопол върху железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на оръжия, но не и върху други сектори от икономиката, коментираха юристи за “24 часа” намеренията за промени, внесени от бившия вицепремиер Валери Симеонов.

Въпреки че лотарията и подобните ѝ игри може да бъдат определени като чувствителни теми, в конституцията и съответните закони

не са предвидени

възможности на

държавата

да осъществява

монопол

върху хазарта и други чувствителни сектори като медии, алкохол, цигари и други, уточниха те.

Освен това проектозаконът е с обратно действие, което нарушава принципите на правовата държава.

Националната лотария има преиздаден лиценз от 2017 г. за още 10 години, за който срок компанията предварително е изпълнила законовите изисквания на Комисията по хазарта за определена сума инвестиции, както и други условия.

Отнемането на лиценза на Националната лотария преди 2027 г., докогато той е валиден, би означавало принудително отнемане на дадено право чрез закон, който влиза в сила на практика с “обратно действие”. Това е все едно да вдигнат данъците със закон и да изискват принудително от всички, които са плащали в миналото по-ниски данъци, да си доплатят. Затова в правовата държава законите влизат в сила “занапред”, категорични са юристите, с които “24 часа” разговаря.

Не е извършена задължителната по закон предварителна оценка на въздействието, чиято цел е да се избегнат лобистки закони. Докладът на Европейската комисия до Европейския парламент относно напредъка на България констатира, че

голяма част

от законите

у нас се

правят без

предварително

обсъждане,

консултации и предварителна оценка на въздействието, която е задължителна за страната ни от 2017 г. Конкретно в случая със законопроекта направената оценка на предварително въздействие представлява половин страничка общи приказки без нито една цифра.

Националната лотария вече е сезирала Европейската комисия по повод идеята на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. “Трудно обаче ни е да обясним какво се планира в нашата страна, защото подобно нещо няма никъде”, заяви изпълнителният директор на Националната лотария Димитър Ганев пред Нова тв в понеделник.

“Очевидно г-н Симеонов няма никакви познания по нашата материя. Това е нормално, не е длъжен да ги има. Но непознаването на конституцията вече е друго нещо. Всеки има право да прави бизнес”, добави Ганев.

Шефът на Националната лотария разказа, че тотото отделя пари за спорта, но то е имало монопол в тези игри 50-60 години. През 2011 г. той и екипът му решават да видят какво се случва с тези билети, защото си спомнят, че едно време

дядовци

обикаляли по

заведенията

с билетчета

Оказало се, че държавната лотария е фалирала и лицензът е прехвърлен на тотото. Така той и колегите му започват да развиват този бизнес.

“Преди да се появим ние, тотото правеше 5 милиона, в момента прави 50 милиона благодарение на това, че ние научихме хората какъв е този продукт. Това е модел, който трябва да бъде прозрачен”, посочи още Димитър Ганев.

За миналата година Националната лотария е платила 70 млн. лева такси, добави той. За сравнение той поясни, че тотото е платило около 40 млн. лв такси плюс отчисленията за спорта. Общо частната компания е платила 100 млн. лева – 70 млн. такси и 30 млн. данъци. “Нека просто тези пари от данъците да бъдат прехвърлени към спорта”, предложи Димитър Ганев.

През декември се появи сигнал, че начинът, по който са събирани данъци от държавната и от Националната лотария не просто се различава, но бюджетът е пропуснал да събере 250 млн. за последните 5 години, защото частните лотарии плащат в пъти занижена такса.

“Данъци в хазарта няма,

има държавна

такса, така

е решило

законодателството

Има 2 начина за плащане на тази държавна такса. Единият е по-голяма основа, по-малка ставка. Другият е по-малка основа, по-голяма ставка. Нашите юристи и счетоводители, разглеждайки двата алтернативни варианта, прецениха, че за да може да си позволим да изплащаме по-високи печалби на потребителите, е по-добре да изберем вариантът, при който плащаме такса върху по-малка основа. Законът дава право да се избира”, обясни Ганев и подчерта, че всяка проверка на комисията по хазарта през последните 5 години потвърждава, че нарушение няма.

Националната лотария сезира ЕК за държавния монопол, който ще наруши конституцията (Обзор)

Основният пример, който Валери Симеонов дава като аргумент за исканите от него поправки, е австрийската лотария. Тя обаче се управлява от частна компания, макар че има държавен монопол. В Англия, в Италия, в Турция операторите са частни. “Спечелихме в Молдова концесия, т.е. пак частен оператор при държавен монопол”, уточни Ганев пред Нова телевизия.

“Смятам, че в България хазартът е много добре регулиран и проверяван. Не считам, че една промяна в закона ще доведе до нещо по-добро”, категоричен бе Ганев.

“Обединени патриоти” предлагат

промени в Закона

за хазарта,

с които се

забранява

извършването на

лотарийни игри

от частни фирми

На 17 януари 2020 г. Валери Симеонов внесе предложение за промени в Закона за хазарта, с които се забранява организирането на лотарийни игри от частни фирми. Предложението за държавен монопол в сектора предвижда всички лотарийни игри с изключение на бинго, кено и томбола да могат да се организират само от държавно предприятие “Български спортен тотализатор”. В момента у нас лиценз за лотарийни игри имат спортният тотализатор и двете частни компании. Ако промените в закона бъдат приети, лицензите на Национална лотария и Лотария България ще бъдат отнети. Именно Националната лотария е генерален спонсор на “Левски”.

“С Националната лотария тръгваме на дълъг път”, обявиха от клуба на 9 юли 2019 г. След внасянето на законопроекта от януари 2020 г. Васил Божков инициира срещата с феновете с основна тема “бъдещето на “Левски”. (Виж долу).

Валери Симеонов обяви, че проектът му за Закон за хазарта е подкрепен от премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Ден по-късно стана ясно, че правителството ще проучва европейския опит, за да има окончателна позиция по идеята на Симеонов

Националната лотария сезира ЕК за държавния монопол, който ще наруши конституцията (Обзор)

Фенклубът на „Левски“ иска среща с премиера Бойко Борисов

Националният клуб на привържениците на “Левски” поиска среща с премиера Бойко Борисов. Запалянковците са сериозно притеснени, че клубът ще бъде обявен в несъстоятелност, ако бизнесът на Васил Божков с Националната лотария бъде фалиран.

Сред лидерите на “синята” агитка на срещата с Васил Божков бе и председателят на Националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян. След писменото искане за среща с премиера той поясни, че феновете настояват да се запознаят и с гледната точка на държавата.

Според Хиндлиян той и останалите лидери не са лобисти, но искат да разберат директно от Борисов какви са плановете на държавата за футболен клуб “Левски”, , ако проектозаконът за хазарта не бъде оттеглен. Вижте текста на писмото.

“Уважаеми левскари,

След срещата със собствениците и ръководството на ПФК “Левски” АД Националният клуб на привържениците на “Левски” взе решение да изпрати писмо с искане за среща с министър-председателя на Република България.

В последните няколко дни в медийното пространство бяха изнесени редица публикации, че “Левски” е изправен пред сериозната заплаха от финансов колапс и фалит вследствие на внесени в Народното събрание законодателни инициативи, които касаят генерална промяна в регулационния режим, уреждащ дейността на дружествата, чийто предмет на дейност е свързан с организирането и провеждането на хазартни игри. Тези опасения бяха потвърдени и на среща между собствениците и ръководството на ПФК “Левски” АД и на привържениците.

Дебело подчертаваме, че ние не проявяваме загриженост за ничии частни икономически, финансови или политически интереси, както и че не желаем любовта ни към “Левски” да бъде използвана в политически или икономически сделки и противопоставяния.

От друга страна обаче, не може да не бъдем сериозно притеснени, когато от редица места се чуват мнения и прогнози, че бъдещите промени, касаещи дейността на някои от основните субекти, осигуряващи финансирането на нашия клуб, ще предизвикат неговата фактическа “смърт” и той ще бъде закрит и ликвидиран”, пише в официалната позиция на Националния клуб на привържениците.

Всичко това заради голямата болка на феновете, че “собствениците се назначават” и акциите се прехвърлят от един на друг.

Темата бе засегната и по време на срещата в неделя. Попитан директно за слуховете, че Бойко Борисов го е накарал да поеме “Левски”, Божков отговорил: “Не ме е карал. Аз му казах: Дай да го взема и да оправя “Левски”. Миналата година, когато акциите бяха в Христо Йовов и Димитър Иванков, вие започнахте да негодувате. Той (Бойко Борисов – б.р.) ми се обади и ми каза: “Няма да го вземам аз, вземай го ти”.

Очаква се становище и от другите фенски сдружения. Насрочена е и нова среща между Васил Божков и запалянковците. Тя ще е във ВИП-а на стадион “Георги Аспарухов” в сряда, 22 януари, от 19 часа. На нея Божков ще очаква окончателната позиция на всички фенклубове на “Левски”.

Националната лотария сезира ЕК за държавния монопол, който ще наруши конституцията (Обзор)

Васил Божков визирал пред феновете “група некомпетентни политици”, а не държавата

“Некомпетентни политици, а не държавата като институция.” Това е визирал Васил Божков в разговора си с феновете на “Левски” в неделя. Това съобщиха официално от пресцентъра на “Нове Холдинг” в първата официална позиция след събитието, идваща именно от компанията на бизнесмена.

Ето и пълния текст на съобщението:

Във връзка с публикациите и появилите сe интерпретации за срещата на г-н Васил Божков с представителите на фенклубове на ПФК “Левски”, бихме искали да представим официалната му позиция.

В разговора си г-н Божков визира група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция. Същите политици с действията и изказванията си противоречат и на редица европейски закони, разпоредби и норми. Законопроектът, създаден и подкрепен от тях, създава и опасен прецедент в действията на властимащите към частния бизнес.

Същият проект е директно насочен срещу компанията, която финансира ПФК “Левски”. При неговото евентуално осъществяване поетите и изпълнявани до момента ангажименти за оздравяване и развитие на клуба ще станат неизпълними.

Пред феновете по време на двучасовата среща на “Герена” Васил Божков обявил в прав текст, че вземат ли му бизнеса, няма да може да помага повече, а “Левски” може да бъде обявен в несъстоятелност – угрозата, която и в момента е сериозно надвиснала над клуба.

“Държавата ми взема бизнеса и иска да ме фалира. Фалират ли ме, няма как да давам пари за “Левски”, той умира. Дал съм 22 милиона лева за една година. Имаме план за пет години, за да оздравим клуба, да имаме стадион. Не виждам кой ще дава по два милиона всеки месец. Разберете, че положението е много тежко. “Главболгарстрой” и “Виваком” всеки момент могат да пуснат дела за обявяването на клуба в несъстоятелност. Не го правят заради нас, тъй като им обясняваме, че ще се изложат. Погасяваме задължения, но всеки ден има подводни камъни – дали даден мениджър, или бивш футболист, искат пари от клуба”, заявил Божков пред запалянковците.

На 13 февруари 2019 г. “Нове Холдинг” обяви, че Васил Божков и групата компании, в които той има участие, се включват в оздравяването, управлението, финансирането и дългосрочното развитие на “Левски”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук