Националния оперативен щаб във връзка с коронавируса: 43-ма са вече заразените с коронавирус ВИДЕО

0
2816

Проф. Мутафчийски заяви, че двата нови случая са в София и в Плевен

Общият брой на пациентите с коронавирус са 43-а и двама починали. Това стана ясно по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб във връзка с коронавируса. 

„В Италия има особено бурен скок – с над 3000 души“, каза проф. Венцислав Мутафчийски.

Той заяви, че двата нови случая са в София и в Плевен. „С особен интерес следим случая на мъж, настанен в „Пирогов“. Той е с двустранна пневмония и има прекаран инсулт, като придружаващо заболяване. Все още обаче няма нужда от интубация“, казави Мутафчийски.

„Само от вчера заразените са една много пъстра палитра – от Дания, Нидерландия, Австрия. Вече трудно може да се определи коя е рискова и коя не е. Всички държави вече стават все по-рискови. Особено внимание трябва на гранична полиция“, каза шефът на ВМА.

„Шефът на „Гранична полиция“ ме увери, че се взимат все по-ограничаващи мерки“, призна той.

Нови 2 случая на COVID-19 са регистрирани в България. Единият пациент е от Плевен, а другият – от София. С това общият брой на пациентите, регистрирани с новия коронавирус у нас става 43, като двама от тях са починали. Това заяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 08.00 часа.Пациентите, които са приети на болнично лечение са в стабилно състояние.Изключително динамична е ситуацията в целия свят, а вчера са обявени нови, по-твърди мерки в редица страни – Белгия, Германия, Франция, Испания.Особено внимание и мобилизация имаме на „Гранична полиция”. Тази сутрин разговарях с директора на службата, който ме увери, че предприемат още по-ограничаващи мерки за всички пристигащи. Вече направхме и първите анализи, свързани с регистриране и картотекиране на потенциални пациенти. Оакзва се, че изписаните нечетливо на ръка адреси силно затрудняват работата на органите след това. Има изрична инструкция на граничните полицаи и всички служители по границите активно да съдействат за четливо и истинно изписване на всички данни, поясни генерал-майор Мутафчийски.Той поясни, че са сформирани групи за издирване на потенциално заразени и контактни лица на всички, които вече са регистрирани с COVID-19. В тях участват органите на МВР и на РЗИ. Отчита се обаче сериозен недостиг на медицински лица в тази дейност. Затова вървят идеи за мобилизиране на служители от РЗОК, от Агенцията по контрол на храните и други.Подготовката в лечебните заведения върви на много високо ниво. С изключително удоволствие прочетох съобщението на директора на Александровска болница – проф. Костадин Ангелов, където кампанията за набиране на доброволци дава един много окуражаващ резултат. 77 души вече са се записали, включително и знакови лица като бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и ексобластният управител на Перник Ирена Соколова, много студенти и специализанти, заяви още професор Мутафчийски.От няколко дни процес по набиране на доброволци тече и във ВМА – освен студенти – шестокурсници, специализанти и няколко десетки лекари от Академията са изявили желание при нужда да се включат в реалната работа на Клиниката по инфекциозни болести,както и на интензивните клиники.Това е изключително удовлетворяващо и окуражаващо за нас, защото показва, че медиците в България показват високи морални качества и много бърз рефлекс да реагират в една такава сложна ситуация с ясното съзнание, че в момента ние сме едва на прага на проблема. Те не си правят илкюзия, че това ще бъде само един акт на показност. Те знаят, че ще влязат в огнището и ще работят. Това са моментите, в които могат да се преценят истинските достойнства и моралните качества на нашата гилдия. Призовавам всички наши колеги наистина да се окажат на висотата на нашата професия, заяви още професор Мутафчийски.

Публикувахте от Военномедицинска академия – ВМА в Събота, 14 март 2020 г.

Проф. Мутафчийски алармира, че има недостиг на медицински кадри, но призна, че много хора искат доброволно да се включат и да помагат.

„Във ВМА имаме доброволци 6-и курс студенти по медицина, специализанти и заявени няколко десетки вече лекари от Академията. Те са изявили желание да се включат при нужда. Това е много окуражаващо“, каза той и добави:

„Това показва, че медиците в България показват високи морални качества и бърз рефлекс да реагират в една сложна ситуация и то с ясното съзнание, че ние сме на прага на проблема. Те не си правят илюзия, че това е акт на показност. Знаят, че ще влязат в огнището и ще работят“, каза той.

„Това са моментите, в които могат да се преценят истинските достойнства и морални качества на нашата гилдия. Нашият народ очаква точно тази помощ и подкрепа“, каза той.

БЛИЦ припомня, че вчера коронавирусът взе втората си жертва в България – 74-годишен мъж с белодробни проблеми, който лежеше в столичния „Пирогов“. Преди дни – на 11 март, издъхна 66-годишната му съпруга, въпреки опитите на лекарите да спасят живота й.

Сред заразените у нас има 3 дечица, но само при едно има някаква грипоподобна симптоматика. Сред болните е и 24-годишен младеж.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук