Началникът на отбраната: Заплахите са сериозни и са все по-близо

0
1496

Генерал Константин Попов Снимка: Огнян Стефанов, pan.bg

Колкото повече чакаме, толкова по-скъпо ще платим за модернизация в армията

Обществото след дълги години ни даде доверие. Като цяло се промени отношението към армията – вече не говорим за редуциране, а че трябва да градим армия. Това заяви началникът на отбраната ген. Константин Попов, цитиран от БНР.

Заплахите са сериозни и са все по-близо до нас. В една такава динамична среда с най-различни заплахи е хубаво да бъдем в съюз и обществото да разчита на нас, подчерта той.

Ген. Попов определи одобрените от парламента два стратегически проекта за модернизацията на армията като изключително важни като идея и разбиране на нашите отговорности, че мислим в дълбочина.

Това са само два проекта, но те са всъщност отношение към българската армия, убеден е началникът на отбраната. Става дума за няколко нови многоцелеви изтребители и за строежа на нови кораби за морския флот.

Константин Попов коментира мненията, че проектът за авиацията е твърде скъп и обясни, че проектите наистина са скъпи, но по думите му колкото повече чакаме, толкова по-скъпи ще бъдат, защото технологиите се развиват и изискванията към съвременните самолети стават все по-големи.

Ние сме информационно общество, в което армията не може да работи с аналогова техника. Заложените цифри за рамка, в която можем да се движим, но не можем да я надвишаваме, категоричен бе ген. Попов, който отбеляза, че процедурите ще преминават под засилен контрол за всяка цифра.
През 2018-2019 година очаквам да бъдат получени първите бойни самолети, декларира ген. Попов.

Двойно се е увеличил приемът на курсанти в Националния военен университет и Военноморското училище, съобщи още той: „Малко над 600 лв. получава един кадрови войник, който 24 часа в денонощието е на служба. Точно това трябва да бъде оценено и ако искаме наистина да имаме хора, на които да разчитаме, когато трябва да се отиде там, където другите не могат, трябва да имаме мотивирани хора.”

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук