На българския пазар няма яйца, замърсени с фипронил

0
1249

Няма данни за наличие на замърсени с фипронил яйца и яйчни продукти на българския пазар, обявиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото, не са разрешени за употреба при кокошки носачки, напомнят от там. Разпространението на тези яйца започва от Белгия и Холандия, след което са били разпространени и в други европейски страни.

Компетентните органи за безопасност на храните на страните членки обменят постоянно информация по Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF). При наличие на риск за потребителите Министерството на земеделието, храните и горите, респективно Българската агенция по безопасност на храните своевременно ще предприеме всички необходими действия за неразпространение на опасните храни и ще информира обществото.

Собствениците на компанията със заразените яйца са задържани до приключване на разследването Директорите на холандска компания, за която се смята, че е в центъра на скандала със заразените яйца, няма да бъдат пускани от затвора.

Все пак българската агенция разпространи списък с номерата на партиди яйца, чиято консумация не се препоръчва. Пълният списък вижте тук.

http://www.babh.government.bg/userfiles/files/Spisuk_Fipronyl.pdf

Унгарските власти междувременно обявиха, че изтеглят от пазара внесени от Германия замразени храни, сготвени по азиатски. С тях са снабдявани само ресторанти, съобщи агенцията за безопасност на храните в Будапеща.

Властите в Австрия също съобщиха, че във вносни продукти като майонеза и сладкиши е открита малка концентрация на фипронил.

И в Испания откриха заразени яйца

Кокоши яйца, заразени с инсектицида фипронил, бяха открити и в Испания, предава РИА Новости. Пратка от 20 тона яйца е иззета от завод. Заразените храни са дошли от Германия, Холандия, Белгия и Полша и са използвани в ресторантите.

Милиони яйца бяха изтеглени от супермаркетите в Европа и бяха унищожени, а десетки птицеферми бяха затворени след разкритията от 1 август за използвания фипронил, който може да е вреден за здравето.

Фипронилът е често срещана съставка във ветеринарните продукти за борба с бълхи, въшки и кърлежи при животните. Той е забранен за използване върху животни, предназначени за консумация от човека. Световната здравна организация го определя като „умерено токсичен“ за човека, тъй като при големи количества може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АНЕВ
Actualno.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук