Прокуратурата проверява дали има нередности при ареста на Иванчева (ОБНОВЕНА)

Междувременно стана ясно, че от Специализираната прокуратура са поискали Иванчева да бъде задържана за постоянно

0
15442
От около 13 ч. до 19 ч. във вторник Иванчева прекара на платното в белезници, а от 19 до към 23 ч. са извършвани с нея процесуално-следствени действия, но не в прокуратурата или следствието, където им е мястото, а в Министерството на младежта и спорта, което е институция на изпълнителната власт.

Прокуратурата ще извърши проверка дали е имало превишаване на права при ареста на кметицата Десислава Иванчева, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

„Като правосъден министър нямам компетенции, нито каквито и да било правомощия нито в хода на едно разследване, нито в хода на осъществяването на една операция. Така е изградена институционалната компетентност у нас, че всеки орган отговаря за действията си с оглед на това дали те са в рамките на правата или има завишени права“, заяви правосъдният министър Цецка Цачева.

Тя допълни: „Именно затова държахме антикорупционният орган да се контролира от Народното събрание. Акцията започва от действие на антикорупционния орган и специализираната прокуратура. Доколкото знам ще бъде извършена проверка на прокуратурата по отношение на превишаване на правата.“

Междувременно стана ясно, че от Специализираната прокуратура са поискали Иванчева да бъде задържана за постоянно.

От спецпрокуратурата са внесли в Специализирания наказателен съд искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тримата обвинени за корупционни действия в столичната община „Младост“.

Предстои съдът да насрочи за днес съдебното заседание по мерките.

На въпрос редно ли е това да се случва в центъра на София, Цачева коментира: „Не мога да ви кажа дали това е бил единственият вариант за реализиране на тази операция. Ако е имало други възможни варианти това да не се случва в центъра на София, би било по-добре, но знаете призива на държавния глава – президента Радев – всичко да бъде под на прожекторите, да бъде осветено и обществото да получи информация за това какво се случва.“

„При всички случаи трябва да се знае, че до постановяване на влязла в сила присъда, всеки е невинен до доказването, и трябва да се държи сметка за правата на всеки един, без значение в какво качество участва в една акция.“Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Иванчева

Припомняме, на 17 април, вторник, кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева беше задържана с подкуп от 70 хиляди евро. Подкупът бил за даване на разрешение за строеж.
Акцията бе проведена показно в центъра на София от новия антикорупционен орган и Специализираната прокуратура.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук