Неаполитанската пица е кандидат за списъка на ЮНЕСКО на културното наследство

0
1552

Неаполитанска пица

Почти навсякъде можете да си поръчате пица на днешно време, но типичната Неаполитанска пица на пещ е рядкост. За това реших да се науча как да я правя вкъщи.

За да приготвите такава пица, близка на вкус до Неаполитанската, ще е необходимо да се сдобиете с камък за пица. Този камък може да се използва за печене както във фурната, така и на газов или грил на дърва и въглища. Фурната (грилът ) се загряват до максимална температура, като предватирелно сте поставили камъкът във на най-долният ред на фурната (или на грилът). Целта е пицата да се изпече, като се образува хрупкава коричка и от долу да се образуват четни кръгчета.

Рецептата за тестото взех от книгата: American Pie: My Search for the Perfect Pizza на Робърт Рейнхард. В тази книга могат да се намерят много различни рецепти за пица, от стари италиански, до рецепти които се изполсват предимно в САЩ.

Брашното, което се използва за направата на тестото е хубаво да не бъде бяло брашно.  Брашното, в оригиналната рецепта е известно в Неапол като тип оо, но ако можете да намерите неизбелено брашно, използвайте него.Тестото е хубаво да се приготви поне 1 ден по-рано.

За разточването на тестото, майсторите на пица в Неапол използват специална техника за въртене на тестото във въздуха. Аз лично опитах да го разточа внимателно с ръце, така че да не се скъса.

За плънка на пицата, можете да изберете каквото си поискате, аз реших да я направя вегетарянска с доматен сос, свежа моцарела и босилек. Също така реших след изпичане да я напръскам с малко захтин и поръся с настърган пармезан и риган.

Ето я и рецептата:

Продукти за 6 малки пици:

Тесто:

5 ч.ч. (около 650 гр) неизбелено брашно
1 3/4 ч.ч. (450 мл) студена вода
1 3/4 ч.л. сол
1 ч.л. мая на прах

Плънка: 

450 гр свежа моцарела
300 гр доматен сос
по 1/8 ч.л. риган за всяка пица
пресен босилек за гарниране
зехтин
пармезан за поръсване

Начин на приготвяне:

Пригответе тестото 1 ден или поне 5-6 часа, преди печене на пицата.
Смесете брашото, водата, солта и маята. Месете около 10 минути. Можете да използвате машина за хляб или миксер за тесто.
Съберете тестото на топка и поставете в голяма купа, като пресварително сте намазали стените и със зехтин (олио). Покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура, докато удвои обема си.
След като тестото е удвоило обема си го извадете и поставете върху плот поръсен с брашно. Разделете на 6 равни части и оформете топки. Поставете всяка топка в найонов плик и сложете в хладилника за 2 часа. Извадете тестото от хладилника поне 1 час преди да печете пиците.
Целта на всичко това в тестото да почине, глутенът в него да се развие и то да стане по-еластично.
Върху набрашнен плот разточете кръгове. Сложете повечко брашно, за да може пицата да не залепне.
Намажете със доматен сос, от горе поставете нарязана моцарела и поръсете с малко риган (по желание).
Внимателно преместете пицата върху камъка и печете за около 20 минути или докато покафенее по краищата.
Сервирайте пицата топла, като можете да я полеете с малко зехтин, поръсите с пармезан и гарнирате със босилек.

cookinglslbg.blogspot.bg

Италия кандидатства с неаполитанската пица за включване в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството, съобщи „Ройтерс“.

С тази стъпка страната иска да съхрани ястието като част от културните и гастрономически традиции на Италия. Ако ЮНЕСКО одобри кандидатурата, то неаполитанската пица ще попадне в списъка под наименованието „Традиционното изкуство на неаполитанските пицари“.

Традиционната неаполитанска пица се пече в тухлени пещи с дърва и е с тънко тесто, с изключение на ръба, който се надува при печенето като малка велосипедна гума. Пицата има два класически варианта – Маргарита, съдържаща домати, моцарела, зехтин и босилек, и Маринара, съставена от домати, зехтин, чесън и риган.

Смята се, че Маргаритата е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на посещението на кралица Маргарита Савойска. Цветовете й са червени, бели и зелени като италианското знаме.

В списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството вече фигурира турското кафе и традициите свързани с неговото отглеждане и приготвяне, традиционният грузински метод за производството на вино, наречен квеври и занаятът за производството на меденки в Хърватия.

www.dnevnik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук