Невиждано чудо! Икона на 8 века пази Лили Иванова здрава

0
1313

Светинята излекува певицата

Домът на Лили Иванова е със свещен статут, откак преди месец в него влязла икона на 8 века, научи столичен седмичник. Дървената рисунка на Божията майка с младенеца на ръце е подарък на легендарната певица от монахините в Самоковския женски мотех, които решили, че тази святост заслужава да бъде единствено между стените на Лиленце-пиленце.

Според летописите на Самоковския манастир иконата датира от 1250 г., като върху нея е работила отшелница, която с молитви и билки помагала на стотици хора да се изправят на крака. Лечителката имала и дарба да рисува, като работата й върху иконата на Дева Мария и Исус продължила близо 3 години. Светинята, преживяла турско робство, сюрия въстания и войни, е доказала силата си през вековете, като с нея са се случвали какви ли не чудеса – оцелявала в пожари, земетресения и наводнения.

Иконата няколко пъти била крадена, но апашите всеки път били застигани от злини, заради което тя отново се връщала в храмовете, където помагала на нуждаещите се.

От 1915 г. свещената рисунка е част от инвентара на Самоковския манастир. На няколко пъти е била излагана за поклон от миряните. Заради чудодейните качества на иконата и способността й да сбъдва хорските щения, монахините решили да хне излагат за постоянно светинята, тъй като алчността на поклонниците била безбрежна и току се молели за печалба от тото, току пък някой отивал с лоши намерения – врагът му да бъде покосен от нелечима болест. Поради тази причина иконата често е стояла в подземията на манастира, където монахините вкарвали само добросърдечни хора, молещи се за здраве и насъщния.

Близо 20 години обаче женският манастир е под опеката на Лили Иванова, като певицата неколкократно е спасявала от глад послушниците в черквата. На всички големи християнски празници звездата на естрадата е там, разговаря с персонала, прави големи дарения и не спира да разнася славата на манастира в свои телевизионни и печатни интервюта.

От благодарност за многогодишната работа и помощ монахините решили за тазгодишния рожден ден на звездата да й подарят именно въпросната целебна икона. На практика светинята няма стойност, но според експерти на антики цената й на черния пазар би надхвърлила 600 000 евро най-вече заради дългия й живот. Тъй като никой експерт обаче не се е докосвал до иконата, не се знае дали всъщност цялата легенда около битуването й е истина или това е просто една лъжа, която миряните използват като плацебо за проблемите си.

Вярващата Лили Иванова обаче е категорична, че иконата помага. Преди 2 седмици тя легна болна, но се възстанови от тежък грип само в рамките на 2 дни, при все възрастта й и отслабналите защитни сили на организма й. Изпълнителката на „Детелини“  категорична, че оздравяването й се дължи единствено на молитвите и минутите, прекарани на колене пред иконата, която посредством божията сила я вдигнала на крака. /Пик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук