Недоволство у хотелиерите и туроператорите: Искат отмяна на правилата за влизане

0
74

Хотелиери и туроператори заплашват с протести, ако новите правила за влизане в България не бъдат отменени до 7 юли. Според бранша заповедта за зониране, влязла в сила от началото на месеца, застрашава да провали туристическия сезон.

Опасенията са на хотелиерите са, че правилата ще бъдат променяни всяка седмица, което изключва възможността за предвидимост. Държавите ще бъдат разделени на червена, оранжева и зелена зона в зависимост от броя на болните от Ковид-19, като списъкът със страните в съответните зони ще се обновява всяка седмица.

“Още вчера партньори от Украйна и други държави ни звъняха и казаха: “Добре, какво се случва, ние продаваме България, имаме резервации, какво се случва, ако по тези неясни критерии от заповедта ние попаднем от оранжева в червена зона”. А меко казано в зелена зона попадат всички страни от ЕС, а всички останали държави са в оранжева зона”, каза туроператорът Иван Кирязов пред Bulgaria ON AIR.

Туристите ще откажат резервации, туроператорите навсякъде са натиснали да няма глоби при отказ, просто няма да ни платят, ако туристът откаже и ние увисваме”, коментира хотелиерът Янчо Парушев.

Веднага след влизането на заповедта – има рязък спад в резервациите.

“Около 20-30% за момента, като предстои дали този процент ще остане такъв, дали няма да се увеличи, зависи от мерките, които ще останат. Нашите партньори започват поетапно да се изнасят към други дестинации, изместват групи към Черна гора, към други по-атрактивни места”, сподели туроператорът Диян Минков.

Исканията на хотелиерите и туроператорите са за връщане на старата заповед, която урежда влизането в страната със сертификат за ваксинация, отрицателен тест за Ковид-19 или такъв за наличието на антитела след проболедуване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук