Неприемливо е избиването на животни без доказателства за зараза според Румен Петков

0
11076

Липсват достатъчно доказателства за здравния статус на избитите в Странджа животни. Това заяви пред bTV председателят на АБВ Румен Петков. Той отправи предупреждение за повишен контрол по отношение на заплахата от африканска чума по свинете от Румъния.

Избиването на животни без доказателства за здравния им статус е неприемлива държавна политика. Това, което се вижда от кадрите и на телевизиите е, че животните са здрави“, заяви Петков. По думите му подобни становища са изразили и ветеринарни специалисти.

Пеков също така обясни, че избиването на добитъка в Странджа е започнало дни преди да излязат лабораторни резултати от взетите проби. Освен това никъде нямало и предписание за масова евтаназия на животни при риск от зараза от чума.

„Нито България, нито Европа реагираха адекватно в ситуацията. Това е нещо, за което трябва да се търси отговорност. Твърди се, че една четвърт от животните в този край са неидентифицирани“, коментира още председателят на АБВ.
Той припомни, че 700 огнища на болестта в Турция са били известни и по-рано, но темата от нашите власти е била неглижирана.

Румен Петков отново призова президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата за заразата с чума по дребни преживни животни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук