Нещо невиждано се случва на пазара на недвижими имоти от доста време насам

0
9964

Цените на жилищата у нас се замразяват след като само през изминалата година се покачиха между 4 и 11% в цялата страна.
Данните са на голяма агенция за недвижими имоти. Междувременно кредитни консултанти предупреждават, че се очаква банките да отпускат по-малко ипотечни кредити, а лихвите плавно ще се увеличават.

Валя и половинката ѝ си търсят жилище в центъра на София. „Задължително с паркоместа и гараж. Естествено, търсим по-голяма квадратура – около 100 квадрата“, каза тя пред БНТ.

Готови са да дадат между 200 000 и 260 000 евро, защото и двамата получават над средната заплата в София от 1135 лева. Но ако Валя купуваше сама и получаваше точно толкова, то щеше да е по-вероятно да си намери нещо в Люлин.

„С такъв доход спокойно може да се изтегли кредит в размер на 50-60 000 евро и да може да си купи двустаен апартамент в по-крайните райони на София“, коментира Гергана Тенекиджева, оперативен директор на агенция за недвижими имоти.

В София жилищата са поскъпнали с 8,8% миналата година. Оказва се, че имотите са поскъпнали най-много като процентно съотношение в „Овча купел“ – доскоро неатрактивен квартал, набрал популярност заради предстоящото пускане на метрото.
Експерти казват, че голямото поскъпване в такива квартали се дължи и на това, че все повече се купуват в тях, защото хората не могат да си позволят друго.

Миналата година сделките с предоговаряне са били около 55%. Обикновено предоговарянето е между 2 и 5% от цената на имота.
Статистиката показва още бум на разрешителните за строежи – с 69% повече от предходната година. Така, скоро се очаква на пазара да излязат много жилища ново строителство.

Това със сигурност ще окаже натиск върху цените“, смята брокерът Костадин Чолаков.

Очакваме стабилни цени и съответно малко по-ниски цени за новото строителство, което е в масовия случай на районите, където има изключително много нови сгради и съответно понижаване на надценените имоти“, заяви Гергана Тенекиджева.

Очакванията на експертите са 2019 г. да е стабилна на кредитния пазар – както по отношение на ипотечните кредити, така и на потребителските.

По данни на Агенцията по вписванията има сериозен спад на отпуснатите ипотечни кредити – 16,7% за София и 23,5% за страната.

„Когато банките леко затегнат кранчето на кредитирането, тогава цените на имотите също запопват да спадат“, посочва Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

Според кредитния посредник Деян Василев лихвите сега са стигнали историческо дъно – между 3,2% и 2,8%. Но банките в цяла Европа започват да се запасяват в случай, че настъпи нова криза, за каквато се говори.

„Централните банки трябва да повишат лихвите си, за да могат при следваща криза евентуално да ги намаляват, иначе няма инструменти, с които да се бори кризата. Второто полугодие може да се очаква плавно повишаване с 0,25% до 0,3% и за 2020 г. също сигнализират , че може да се очаква подобно плавно повишаване. Клиент, който е изтеглил 120 000 лева за 20 години при половин процент увеличение на лихвата може да очаква около 30 – 40 лева увеличение на вноската: от 670 лева да стане някъде 700“, коментира Василев.

Консултантите предупреждават още, че когато човек тегли жилищен кредит, трябва да има предвид около 4% допълнителни такси, освен лихвата./blitz.bg/

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук