Ние не сме в криза, ние сме в упадък

0
759

Европа има един, единствен шанс – да припомни собствения си духовен произход. Етическото си наследство. Християнската си принадлежност.

Това каза пред БНТ д-р Николай Михайлов и поясни: Това не е призив за институционална рехристианизация. Това би било утопично. „Във всеки случай фундамента на европейската цивилизация е християнски. Ценностите на този свят са свързани с християнското духовно наследство. И в този кризисен режим, в който ние сме изправени пред въпроса за оцеляването на тази цивилизация, ще трябва да си дадем сметка дали такъв тип духовна мобилизация е все още възможна за нас или не“, подчерта д-р Михайлов.

„Ние не сме в криза. Ние сме по-скоро в упадък, който прави невъзможно производството на криза, защото кризата съдържа възможност за изход. В някакъв смисъл ние се движим в режим на упадък“, смята той.

Европейската цивилизация и по-общо западния свят след падането на Берлинската стена и края на Студената война загуби опорна идеологическа точка, загуби собствената си кауза. Обедня западната свобода. Тя загуби собственото си съдържание. Тази свобода опустя….Западният човек не знае предназначението на собствената си цивилизация освен да удържа зона на комфорт, да възпроизвежда едно пълноценно консумативно настояще. Извън това, то не знае предназначение. Няма над себе си регулативна сила, инстанция спрямо, която човешкото поведение и социалната вяра могат да бъдат изграждани и формулирани. Това е в известен смисъл ситуация на егзистенциален вакум. На метафизическа скука, пустота….Това е много рисково състояние“, подчерта д-р Николай Михайлов.

Той очерта профил на терориста, провокирано от атаките в Париж. Според него типичният терорист няма психично разстройство, не е маргинален, не е беден, не е необразован, не е и глупав. Той е лице, което има екстремни решения. Идва от гетата, радикално е отчужден, дори и от себе си. И е гладен и жаден за собствен образ. Терористът неутрализира страха от смъртта, което е голямо нарцистично постижение.

Източник: БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук