Николай Бареков е първият европейски депутат в рамките на настоящия мандат на ЕП, който е получил мисии като политически наблюдател по цялото земно кълбо

0
1810

Николай Бареков е получил сериозни дипломатически мисии в столицата на Южна Корея Сеул и в островната държава, намираща се в югоизточна Азия – Източен Тимор.

Бареков е доказан европейски дипломат заради досегашния му опит. В рамките на настоящия законодателен мандат на ЕП българският евродепутата е единственият, който е осъществил успешни дипломатически мисии по целия свят. В качеството си на европейски политически наблюдател той е бил командирован в държави в Африка, Азия, Северна и Южна Америка. Дипломатическата мисия в Саул ще бъде в началото на месец юли.

Там Бареков ще вземе участие в голяма интернационална конференция на азиатските политически партии. Част от делагацията на Европейски консерватори и реформисти ще бъдат още зам.-председателят на Европейския парламент Ричард Чернецки, зам.-председателят на ЕКР Джефри ван Орден, главният секретар на ЕКР Франк Барет и председателят на Делегация за връзки с корейския полуостров Нерж Дева.

Заради успешните мисии и натрупания опит в областта на укрепване легитимността на националните избирателни процедури и повишаване на общественото доверие в изборите и в правата на човека, ЕП е взел решение веднага след приключване на мисията в Саул българският евродепутат да бъде изпратен в Източен Тимор.

Поводът са предстоящите парламентарни избори. След края на изборния ден Бареков ще изнесе доклад за събитията по време на вота и ще направи оценка на цялата избирателна процедура. Историята на Източен Тимор е кървава. През 1976 година там започва гражданска война за независимост, която продължава чак до 2002 година.

В резултат на бойните действия от страна на индонезийската полиция, глада и епидемиите загива около една трета от населението на бившата колония (повече от 200 хиляди души). Гражданите успяват да извоюват своята независимост на 20 май 2002 г., когато бившата португалска колония официално е обявена за независима държава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук