Николов: Изнасяме индиректно оръжие за Украйна, всички в бранша знаят

0
141

Снимка: БГНЕС

Освободеният шеф на „Кинтекс“ заяви, че това е обществена тайна

Освободеният шеф на „Кинтекс“ заяви, че страната ни изнася индиректро оръжия за Украйна.

„Обществена тайна е, че българско оръжие отива в Украйна. Ние, хората от бранша, това обстоятелство го знаем от 10-15 март, две-три седмици след началото на войната“. Това заяви освободеният директор на „Кинтекс“ Александър Николов пред bTV.

Според него това вероятно е една от причините за неговото освобождаване.

„Съществуват очевадни индикатори, че българското оръжие стига в Украйна през посредници в Полша, Чехия и Словакия. И за мен е непонятно тези индикатори да са неизвестни на госпожа Нинова. Нека бъда конкретен, изцяло се промени посоката на движение на оръжие.

Преди войната оръжие идваше от Полша, Чехия и Словакия към България за последващ реекспорт към трети страни по външнотърговски договори. След началото на войната големите обеми оръжие тръгнаха от България към тези държави в Централна Европа“, поясни Николов.
Той допълни, че тези държави са много сериозни производители.

„Остава въпросът защо те купуват българско оръжие от нас. Армиите на тези държави, които споменах са въоръжени с НАТО стандартно оборудване и се питаме защо купуват т. нар. съветски образец стоки от България.“ По думите му, обемите, които те купуват многократно надхвърлят количествата за ежегодно опресняване на военновременните запаси. Те купуват т. нар. на професионален жаркон „стара стока“.

Това са боеприпаси, които имат срок на годност още няколко месеца или една година. Очевидно е, че не ги купуват за съхранение, а за незабавно използване. Къде? Във войната в Украйна“, допълни освободеният шеф на „Кинтекс“.

Петя Славова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук