Нинова: Ако ни бъде предоставена собствеността на Бузлуджа, ще спрем разрухата на паметника

0
974

През 2011 г. правителството на Бойко Борисов предлага на БСП да й прехвърли безвъзмездно собствеността върху Дом паметник Бузлуджа. Решихме да приемем това предложение по две причини. Първо – различни правителства от различни партии не се грижат за паметниците на България години наред, а те са важна част от историята, но и от настоящето, заяви Корнелия Нинова, съобщават от пресцентъра на БСП.

Паметниците възпитават младите хора в уважение към предците ни. Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците. Затова започнахме кампания за възстановяване на всички войнишки паметници в България. Второ – Бузлуджа е историческо място за стотици хиляди социалисти през годините. То е и архитектурна ценност и не можем повече да гледаме как се руши. Затова, ако ни бъде предоставена собствеността, първата ни стъпка ще бъде да покрием покрива и да затворим, и да обезопасим паметника, да спрем разрухата. Срещнахме се с архитект Георги Стоилов, който има авторски права и с някои от художниците, творили на Бузлуджа, и с тяхно съгласие обсъждаме варианти за реставрацията и възстановяването на паметника. В екипите ни участват и млади архитекти и художници.

Получихме покана за среща от министъра на регионалното развитие. В четвъртък наш екип ще бъде на тази среща с очакване да се уточни процедурата за придобиване на собствеността./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук