Нинова: БСП е консолидирана! Твърдението, че се разцепва, не почива на факти и числа

0
2615

Твърдението, че БСП след преки избори и конгрес продължава да се разцепва, не почива на реални факти и числа.

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

„Виждам, че се повтаря една стара опорна точка от хората, които критикуват БСП. Говори се отново за разделение, отлюспване, разцепление. Искам да оборя това с факти и числа“, каза Нинова.

Ние имаме почти 81 хиляди членове на партията, според последното ни преброяване. Напусналите след прекия избори и конгрес са 15 душиПоискахме справка от нашите общински структури колко новоприети членове имаме от началото на годината до септември – 2 120. Тоест твърдението, че БСП след преки избори и конгрес продължава да се разцепва, не почива на реални факти и числа“, добави лидерът на БСП.

„На прекия избор и конгреса постигнахме една консолидация около политика. Непросто са избрали мен за председател. Членовете на партията избраха линия на водене на политика – опозиция на това управление, никакви договорки със задкулисието, за да получим постове и пари и изграждане на алтернатива. Това се случи в БСП. И то по най-демократичния и модерен европейски начин, какъвто не съществува в друга партия в България“, подчерта тя.

Съветите в партията ще направят анализ на състоянието на министерствата в кабинета на Борисов, каза още Нинова в  „Седмицата“ по Дарик радио.

Акцентът на структурите на съветите в партията е върху това да се изграждат политики. Първо да се направи оценка на финала на управлението на Борисов какво е състоянието на държавата по министерства и да се направи алтернативно предложение за решаване на проблемите, които ще ни остави“, каза Нинова.

„Колегите, които предложих са професионалисти всеки в областта, за която стана председател на съвета“, обясни лидерът на БСП. Нинова добави, че е важно да има нови лица.

„Имаме много качествени експерти, специалисти и професионалисти, които ще бъдат привлечени в тези съвети и ще работят с тези, които са членове на Националния съвет“, каза още лидерът на БСП.

Според нея структурирането на Националния съвет на БСП не означава, че одобрява структурата на министерствата.

„Просто стъпваме на сегашните министерства, за да се направи професионален анализ какво остават те. Това не означава, че няма да предлагаме промени структурни в министерствата, ако народът ни даде доверие“, обясни тя. Нинова каза, че няма да споделя кое е сбъркано в сегашното структуриране на държавата. „В анализа ще излязат дублиране на функции, множество агенции, множество структури, с които са обрасли министерствата. Това ще се прецени къде може да се оптимизира. Нека да не бързаме“, каза лидерът на БСП.

„Всички тези съвети са обединени в съвет по управление. Тоест председателите на всички тези съвети ще дават секторните си политики. Съветът по управление обобщава и в приоритетите, които залагаме за политиката – доходите, бедността, здравеопазване, икономика, корупция, всичко трябва да пречупим през демографския въпрос, защото демографията е хоризонтална политика и зависи от всички останали“, обясни тя.

Хаосът в политическите решения води до недоверие, следователно това пречи да се овладее кризата с коронавируса, подчерта Нинова.

„Предлагам ви да гледаме на здравните мерки и на борбата с COVID кризата по -комплексно. Това не е въпрос просто дали да носим маски, или не. Това е въпрос на управление на криза. Онзи ден в Парламента предложихме разисквания за актуализиране на национален план за противодействие на грипна пандемия. Той е приет 2006 г., актуализиран е 2017 г. За мен е изключително добро, професионално и управленско решение е този план и за нашата група, не само за мен“, каза още тя.
Според Корнелия Нинова управляващите са се отнесли елементарно към въпроса за този държавнически план.

„Управляващите доста елементарно се отнесоха към въпроса, който поставихме, много ниско равнище. Те казват : „Този план е за грип, а ковидът не е грип“. Започна се един спор между лекари в парламента грип ли е ковидът, или не. Тук не става въпрос изобщо за това, става въпрос за държавническо решение за план за действие при кризи. Там е описано подробно кой какво прави, какви отговорности носи, какъв ред се създава , в какви случаи ще се носят маски, кои болници поемат първия удар. До такива детайли са стигнали преди нас управляващите през 2006 г., че са направили демографски профил по райони на България – къде има най-застаряващо население, къде има най-много заболявания сърдечносъдови и дихателни, т.е. в този район трябва да се заостри вниманието, защото тези хора потенциално имат съпътстващи заболявания. Сега действат абсолютно хаотично“, каза още тя.

Председателят на БСП коментира, че от 2006 г. до сега има голяма промяна, най-вече заради напускането на много българи на страната.
„Ние за това настоявахме да го актуализират към днешна дата и да действат по този план, защото той е държавнически план. Там не се спори на дребно в колко часа да затворим заведенията, да има ли КПП-та. Там се създава ред, предвидимост и отговорност“, посочи тя.
Нинова обясни, защо според нея хората не вярват на управляващите.
„Управляващите обвиняват народа и казват: „Вие не сте дисциплинирани“, и с това не ни помагат. „Вижте европейците колко са дисциплинирани и изпълняват всичко“. Не е въпрос да обвиниш хората и не е въпрос на дисциплина само у хората. Големият въпрос е доверието в управлението. Просто част от хората не вярват на това правителство, каквото и да им кажат. Защо не вярват? Защото при първия удар заповедите се сменяха по три пъти на ден – сутрин едно, на обяд друго, вечер трето. Те просто не си взеха поука от първата вълна. Онзи ден, ето ви пример, още не подписана, заповедта на министъра за носене на маски на открито, в движение Борисов я промени еднолично, устно. Това е голям проблем“, посочи още тя.

„Хаосът в политическите решения води до недоверие, следователно това пречи да се овладее кризата . За това настояваме за държавнически план. Всички да го спазват, независимо кой управлява и от коя политическа партия. Ред, предвидимост и отговорност, политическа отговорност. При първия удар те извадиха на преден план отговорност на лекари. Не, лекарите са да ни дават експертиза. Отговорността трябва да се носи от политиците“, коментира председателят на БСП.

Тя заяви, че позицията на БСП остава категорична: „Няма да дадем и един глас за 160-те за Велико Народно събрание“.

 

Нинова коментира и темата за отношенията със Северна Македония.

Смятаме, че в тези преговори и в отношенията с Македония България трябва категорично да защити историята си, националния си интерес, историческите си личности и ако това не се приеме от другата страна, да се предприемат мерки и да се изрази позиция, каза тя.

„Ние подписахме договор за добросъседство и сътрудничество, да се спазва този договор. Създаде ли се съвместна комисия, която да изчисти спорните въпроси между двете държави? Създаде се. Изчисти ли ги? Не. Докато не се изчистят, няма и решение на този въпрос“, каза Нинова.

Тя добави, че е категорично против новото название на 24-ти май. „Защо трябва във всичките проблеми, които имаме в държавата да променят наименованието на празника?“, попита тя.

Според Нинова това е предизборно, патриотите да вдигнат глава. „Първият вариант беше да няма славянската писменост и култура, да бъде български език. Признаването, че това се отнася за всички славянски народи при риска ако махнем славянската писменост и култура всяка държава да започне да претендира, че азбуката е нейна. При всички тези постижения като българи да отстъпваш от този авторитет на България поради не се знае какви мотиви“, каза още лидерът на БСП.

big5.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук