Нинова: Всеки от елита на БСП да подготви 5-има млади за политиката и управлението

0
1311

БСП трябва да подготви млади кадри, които да управляват държавата. До всеки от нас да застанат 5-има младежи, които да обучим и политически, и управленски. Това предложи Корнелия Нинова. В момента политиците не питат и не слушат младите, затова те пък не ги харесват, обясни тя.

Нинова представи в понеделник идеите си за промяна в БСП, ако бъде избрана за лидер на конгреса на 7 и 8 май. На организираната от нея дискусия „Промяната в БСП, промяна за България“ дойдоха знакови личности за партията като Весела Лечева, Драгомир Стойнев, Ангел Найденов, Костадин Паскалев, Юрий Асланов, Петър Мутафчиев, Велислава Дърева, Владимир Топенчаров. Както и общински червени председатели, членове на Младежкото обединение, на жените социалистки, на движението на ветераните в БСП, кметове и общински съветници от цялата страна, депутати, евродепутати и членове на НС на БСП.

Присъстваха още и студенти от СУ „Кл. Охридски“, учени от БАН, интелектуалци, социолози, политолози, представители на съюз „Произведено в България“, на Асоциацията на майки „Искам братче, искам сестриче“, на земеделски кооперации и Централен кооперативен съюз, на КНСБ и КТ „Подкрепа“, на пенсионерски съюзи, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и Асоциацията на разузнавачите и контраразузнавачите, на Асоциацията на малките хора.

Нинова очерта разделителните линии между лявата и дясна политика – ролята на държавата в икономиката и социалната държава. „Десните считат, че държавата трябва да бъде наблюдател на икономическите процеси. Ние мислим, че тя трябва да бъде регулатор, инвеститор и пряк участник. Десните не признават социалната държава. Ние обратно – в растяща бедност и неравенства, социалната държава има значително място“, каза Нинова. И предложи

БСП ясно и с действия да докаже,

че е партия на хората на труда,

младите, слабите и уязвените,

малкия семеен бизнес, дребния земеделски стопанин, интелигенцията.

Тя представи идеите си за необходимата промяна на партията и в политиката, за да се отграничи ясно лявата от дясната политика, да се изчисти идейният образ на БСП на автентична социалистическа партия, да се промени организационното й състояние и коалиционно поведение. Да се направи комуникационна революция вътре в партията, извън нея и с другите международни политически организации.

Рамо на Нинова дадоха много от знаковите лица на БСП – Драгомир Стойнев, Костадин Паскалев, Румен Гечев (на първия ред от ляво на дясно), Весела Лечева и Ангел Найденов (прави на втори план)

Реално разделение на властите в БСП и

прехвърляне на тежестта и силата в

партията от ръководството към структурите,

обеща Нинова. Според нея на структурите трябва да се даде възможност да правят политика, както и да се възстанови равноправния диалог между тях и „Позитано“ 20. Тя ще намали състава на Изпълнителното бюро, за да стане по-оперативно, и ще вкара повече представители на структурите за сметка на депутати и евродепутати.

БСП да стане партия на отворените врати за гражданите, които да предлагат законодателни и управленски инициативи, зарече се Нинова. Тя поиска комисиите към Националния съвет да станат работещи, като бъдат отворени и за външни експерти. И покани в работата им да се включат и представители на структурите, които уважиха дискусията. „Истинската сила на една партия са хората, които я следват и политиците, които не ги предават. Вие сте естественият партньор на БСП“, обърна се Нинова към тях и продължи: „защото сте ляво мислещи хора и патриоти“. Тя благодари за участието им, „за да дадем сила на идеите за солидарност, справедливост и свобода и да превърнем заедно тези идеи в реални действия, които да доведат до икономически активна и социална държава“.

Нинова обеща

да поставя на вътрешнопартийни

референдуми всички важни за БСП

и за държавата въпроси

За пример даде спорът за отношението към АБВ, коалиционната политика (заради грешки в която БСП на няколко пъти губи доверие и се превръща от равноправен партньор в подчинен).

Тя са зарече да направи всичко по силите си да спре противоборството в партията, да обедини различни хора и идеи в името на обща кауза. И призова съпартийците си да загърбят всички различия, за да даде партията алтернатива за развитието на България.

Социологът Юрий Асланов седна до Нинова на представянето на програмата й.

На БСП е необходима промяна, която да я превърне в сила, способна да формулира и наложи левия проект за България, каза Нинова. И се зарече партията да стане политическото оръжие на гражданския протестен вот. Заяви, че е независима от икономически и политически субекти и

ще бъде тежка и зверска опозиция

на настоящото управление и ясна и категорична алтернатива.

БСП трябва да изчисти образа си от всякакви икономически, олигархични, външнополитически зависимости и да каже категорично, че е партия на почтеността и морала. Ролята на партията ни е да дава надежда и перспектива, допълни Нинова.
Тя очерта разделителните линии между лявата и дясна политика – ролята на държавата в икономиката и социалната политика. И обяви, че държавата трябва да бъде регулатор, инвеститор и пряк участник в икономиката, без това да нарушава принципите на пазарната икономика.

Сред идеите за управление на държавата са създаване на Национален инвестиционен фонд за изостаналите региони и на Гаранционен фонд и нова структура на Банката за развитие, която да кредитира пряко малкия и среден бизнес. Националният поземлен фонд да послужи като апортна вноска за създаване на предприятие за производство и преработка на земеделска продукция, а държавата да изкупува на пазарен принцип дялове и акции от приватизирани вече компании, ако те се продават, предложи още Нинова. Както и участие на държавата във високотехнологични производства чрез активи. И поиска държавата да се изправи с цялата си мощ срещу монополи и корпорации, които изкривяват пазара и ограбват българите, като

обеща да внесе 5 антимонополни закона

и да поиска преразглеждане

на концесионните договори

Образованието да се обвърже с икономиката, като държавата направи национален план за развитие на 5-6 основни сектори и финансира такива специалности, които да осигурят кадри за тях, поиска още Нинова. Тя предлага мерки за децата и младите семейства и облекчения за започване на собствен бизнес от млади предприемачи.

Представи и начин за преизчисления на сегашните пенсии на база на средния осигурителен доход, както и източници на финансирането им. И поиска промяна на швейцарското правило и спиране нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране. Нинова обърна специално внимание на необходимите мерки в здравеопазването.

В програмата й има специален раздел за духовност и наука. Тя призова за инвестиции във фундаменталната наука, като напомни, че съвременните джипиес системи функционират по уравнения, написани от Айнщайн.

„Проблем номер едно е бедността и наша задача номер едно е осигуряване на условия за работа и достойни доходи на хората. Бедността се превръща в проблем на националната сигурност“, заяви тя. Нинова говори за необходимата промяна , която да доведе до балансирана външната политика и отношението към Русия, като подчерта, че движещата сила тук трябва да е единствено националният интерес.

Соцдепутатката предложи да се търси национално съгласие по няколко въпроса – външната политика, доверието в институциите, правосъдие и национална сигурност, демографска политика, образование, здравеопазване и икономика. И поиска

да се издигне в национален интерес

политиката за младите хора

„Те са решението и за демографската криза, и за модерна икономика на знанието, и за приходи в бюджета, които да гарантират пенсии и здравеопазване“, категорична бе тя. „Има ляво, има дясно, но България е над всичко“, заключи Нинова.

Корнелия има воля и кураж да преведе БСП през предизвикателствата, които ни предстоят, силата и енергията, знанията и опита да го направи, коментира след представянето Весела Лечева. Тя обяви, че в последните години партията е изгубила много позиции, но била обнадеждена, че може да си ги върне, защото чула много ясна и конкретна програма.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук