Нинова: Искаме изслушване на премиера за чумата по дребните преживни животни, трябва справедливост

0
103

Лидерът на БСП изтъкна, че ако министър-председателят не дойде на изслушване, от БСП ще поискат стенограмата от председателските съвети от 2018 г., когато са обсъждали темата

Искаме изслушване на премиера Бойко Борисов за чумата по дребните преживни животни, настояваме за истината и да има справедливост. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в процедура от парламентарната трибуна, предаде Агенция „Фокус“.

Корнелия Нинова изтъкна, че ако министър-председателят не дойде на изслушване, от БСП ще поискат стенограмата от председателските съвети от 2018 г., когато са обсъждали темата.

„Внесох предложение на основание чл. 113 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за изслушване на премиера Бойко Борисов по следния казус. През юни 2018 г. правителството обяви огнище по дребни преживни живожтни в 6 населени места в областите Ямбол и Бургас. Бяха убити и умъртвени десетки хиляди животни. Беше заличен поминъкът на стотици семейства. Вече е обезлюден района“, изтъкна още лидерът на БСП.

Тя припомни, че миналия петък в отговор на декларацията на БСП министърът на земеделието й отговорила, че премиерът е взел мерки като е сменил министъра на земеделието, на вътрешните работи и директора на БАБХ и с това отговорността е понесена.

„Не, уважаеми народни представители, отговорността не е понесена, защото на 17 юни 2020 г. ВАС се произнесе с окончателно решение“, каза Нинова. Тя припомни, че решението на съда установява, че няма чума.

„Това не подлежи на обжалване. Дори и двете животни, за които е установено тогава, че са заразени до ден днешен са живи и здрави. Нямаше чума в тези райони. И тогава и сега ни обвинявахте, че не сме прави. Днес тук този, който трябва да отговаря на нашите питания е министър-председателят. На модела престъпление, смяна на министъра и продължаване по старому. Искаме министър-председателят да дойде на изслушване.

Поискала съм стенограмите от разговорите на председателския съвет. Тогава по онова време водихме много дълги разговори. Искам тези стенограми да бъдат опубличени, ако министъ р-председателят не дойде в четвъртък на изслушване. От нашата парламентарна група не искаме нищо друго освен две неща – истината и да има справедливост“, каза Корнелия Нинова.

По-късно парламентът отхвърли искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов.

„За“ предложението гласуваха 54 народни представители, „против“ – 93 и „въздържали се“ 21, с което предложението бе отхвърлено.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук