Нинова: Не съм допускала, че Радев и Борисов ще говорят в един глас

0
403

Снимка: БГНЕС

Връщаме държавата в живота на хората, смята тя

„Никога не съм допускала, че президента Радев и Бойко Борисов ще говорят в един глас, защото виждате, че тези думи на президента Радев получиха подкрепа от Борисов. Днес прочетох, че един от големите поддръжници на Борисов казва: „Този президент започва да ми харесва“. Това ми изглежда странно и търся политическа логика. Засега не я намирам. Може да има някаква друга, за която не знам“, каза лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова в ефира на Нова нюз.

Тя допълни, че в правителството разбира тежестта на ситуацията.

„Връхлетяха ни няколко кризи, опитваме се по всякакви начини да помогнем на хората. Разбираме тежестта върху семействата, върху икономиката. Нямахме и 10 дни, в които да ни се даде спокойствие да работим, не говорим дори и за 100“, добави тя.

По думите й Кирил Петков и Асен Василев са били министри на президента Радев, а самият президент е наясно в какво състояние е държавата, защото е управлявал в последните 7-8 месеца. Тя смята, че на Кирил Петков и на целия екип е трябвало да бъде даден по-голям толеранс, за да покажат какво могат.

„Знаем, че хората са изтощени, изморени, искат бързи резултати. Правим всичко по силите си. Не виждам на кого помага тази атака точно в момента“, допълни Нинова.

Вицепремиерът заяви, че изминалите два месеца са били наистина тежки и разясни задачите и целите на правителството.

„Правителството разпределихме целите и задачите си така – първо да помогнем на семействата и на домакинствата. Наложихме мораториум върху цените за битови потребители. Факт е, че половин Европа го прилага. Втората мярка е да помогнем на икономиката и на бизнеса да се стабилизира. Ето вече стига 250 лв. на мегаватчас помощта, която още сега февруари ще се усети“, посочи министърът на икономиката и допълни „Другата линия на поведение е увеличаване на доходите, за да помогнем на семействата и домакинствата заради инфлацията. И предвидихме увеличаване на минимална заплата, увеличаване на майчинството за втора година, на детски надбавки, ваучерите за храна на работниците от 80 на 200 лв,, с които могат да си плащат комунални услуги. Третата линия – общините. Общини, училища и болници, които абсолютно несправедливо са на свободния пазар, те трябваше да са на регулирания. В момента се изчислява какви са им разходите, за да може правителството да помогне по тях. Това са спешните мерки, които предприехме, има и още“.

Относно средносрочните и дългосрочните мерки, Нинова посочи, че правителството е заложило огромни държавни инвестиции – от 2,9% на 5,8 – процентов ръст. „Това означава, че държавата вкарва пари в икономиката“, посочи Нинова.

Тя твърдо заяви, че икономиката има нужда от тази инжекция и това ще се отрази в следващите месеци. „За да станат тези инвестиции, за да тръгнат тези пари към хората, да помогнем на всеки, трябва бързо да приемем бюджета“, каза още Корнелия Нинова.

Пенсиите

„Досега беше предложение за средно осигурителен доход от 2018 година, сега вече мислим и за 2019 и 2020, защото времето върви. В Министерството на труда и социалната политика, заедно с екипа на НОИ и с наша помощ, разработваме различни варианти за преизчисляване на всички пенсии, които ще предложим в актуализацията на бюджета. Първо ще предложим на коалиционните партньори и ще търсим тяхното съгласие за преизчисляване на всички пенсии. Досегашните ни изчисления варират между 1,5 и 1,8 млрд. лева“, посочи министърът.

Минималната работна заплата

По въпроса за минималната работна заплата лидерът на левицата каза, че още в началото на преговорите предложението на социалистите е било за 760 лв., но са се съгласили на 710 лв.

„Да, ние смятаме, че трябва да расте с още една стъпка, по линия на поведение на правителството на увеличаване на доходите на хората. Това е един от начините да им помогнем за растящите цени. Този бюджет е най-социалният от много години насам. 20 млрд. лв разходи от общо 66 отиват за различни социални политики и със много силен акцент върху младите и децата е този бюджет“, допълни Нинова.

Инфлацията

Относно скачането на цените на продукти от малката потребителска кошница и таблото, поставено пред Министерство на икономиката и индустрията, икономическият министър посочи, че основната цел е да се видят цените на едро, за да могат хората да бъдат информирани и да си правят сметка, когато отидат на пазара, колко е голяма разликата. „Информираност, с оглед на това да ограничим намеренията за спекула, защото в такива времена обикновено се развихря и спекула.“, аргументира се тя.

По думите й в Министерството на икономиката и индустрията се разработва политика за намаляване на посредниците по търговската верига.

Колекторските фирми

По темата за колекторските фирми Корнелия Нинова категорично заяви, че всички такива фирми са в сивия сектор, защото досега не е имало никаква нормативна уредба, която да казва кой има право да го прав това и кой няма.

„В нито един закон това не е регламентирано. Ние направихме изцяло нов закон, в който слагаме ред, целта а този закон е да спрат да тормозят хората. Психически натиск, тормоз денонощно, звънене по телефон, лепене на обяви по входовете на хората и уронване на достойнството им. Край с това!“, заяви министърът на икономиката. Тя допълни, че предложението е да има официален регистър, да се знае кои фирми имат право да извършват тази дейност.

Нинова поясни, че част от условието към фирмите е да имат капитал от 500 000 лв. и лицата да не са осъждани. По отношение на връзката им с длъжниците – първо да уведомят, че ще предприемат такива действия като длъжниците имат право да оспорват. Също така има изисквания за начина, по който да се събират тези вземания. „Ако не направят това сме предвидили административни наказания. Мисля, че ще сложим ред.“

БСП и нов ляв проект

„Чух Татяна Дончева да казва: „Да, има място за нов ляв проект, той трябва да вземе най-доброто от БСП“. Ами като е нов, защо трябва да взима от БСП? Виждаме, че всички досега обявени нови леви проекти всъщност са опити да се къса от БСП. Те не постигнаха нищо. Всички приключиха фатално за политиката, няма ги на сериозната политическа карта, но нанесоха щети на БСП. В момента не усещаме такова нещо. Допускам, че с наближаването на местните избори, че отново ще има такова размърдване в структурите на БСП, но мисля, че този път няма да се случи“, коментира лидерът на социалистите.

По публикацията работи: Александър Попов

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2022/02/20/ninova-ne-sym-dopuskala-che-radev-i-borisov-shte-govoriat-v-edin-glas.521007

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук