Нинова обяви ще изпратим ли оръжия на Украйна ВИДЕО

0
180

Българското правителство не е взимало такива решения, каза министърът на икономиката

Завърши заседанието на националния съвет на БСП и излизаме с решение, подкрепено с пълно единодушие, с позиция на БСП във връзка с войната в Украйна. Това заяви лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на извънреден брифинг в централата на партията. 

„Първо, стъпвайки на нашата история и традиции, БСП е партия на мира и сътрудничеството. От съпротивата в Балканската и Междусъюзническата война, неутралитета във втората световна война и съпротивата в Сърбия, ние сме партия на мира и винаги сме отстоявали търсенето на решения в дипломацията и диалога. БСП осъжда ескалацията на войната в Украйна. Тези действия са в нарушение с устава на ООН. Настояваме международната общност да сложи и край на двойните стандарти.

Настояваме незабавното прекратяване на военните действия в Русия, за да бъдат избегнати нови жертви. БСП не подкрепя въвеждането на икономически санкции срещу Русия поради две причини – въведените в миналото санкции не доведоха до очаквания ефект, с оглед на санкции-контрасанкции биха се отразили негативно на българското гражданство.

Призовавам да се изготви план за хуманитарна помощ. Започваме и се включваме в дарителска кампания с хуманитарна помощ. Отправяме призив съвременните събития да не бъдат използвани за злоупотреба с историческата памет на българските граждани.

От сутринта отново се появиха спекулативни твърдения, че българското правителство е решило да снабдява с оръжия украинската страна. Българското правителство не е взимало такива решения. Комисията по експортен контрол, която участват службите и министерствата ни, не е издавал разрешение за износ на оръжия, стоки и технологии с военна употреба на Украйна.

След подписването на Минските споразумения, още тогава е забранен износът за Украйна. Има ограничителни мерки от ЕС. С тези правни актове се налага ембарго върху търговията с оръжия. Забранява се износ на стоки с военна употреба“, каза Нинова.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/531520528222111/

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук