Нинова отправи тежки обвинения към ГЕРБ в пламенен доклад пред Конгреса

0
1232

В последните седмици имаше много въпроси защо свикваме заседание точно сега. Няма нищо извънредно в това заседание.  Това заяви пред делегатите на 49-я конгрес на БСП председателят на партията Корнелия Нинова. Тя добави, че съгласно чл. 31 в устава Конгресът е постоянно действащ орган и заседава не по-малко от веднъж годишно и в правомощията му е да обсъжда актуални политически въпроси.

„За първи път България е председател на Съвета на ЕС. Това е възможност страната ни да е не само домакин, но и активен участник във вземането на решения за бъдещето на Европа. Гарантирахме, че ще подкрепим правителството за председателството, ако приоритетите бъдат изготвени в парламента в национално съгласие. Борисов прие това условие, но не го изпълни. Правителството сведе председателството до техническа подготовка, но не и до приоритети”, посочи Нинова.

Втората тема е Бюджет 2018. Някои казват, че не е работа на опозицията да прави бюджет. Бюджет се прави от правителството, но работа на опозицията е да представи своите алтернативи. Работа на управляващите е дали ще се съобразят с нашата алтернатива или ще я отхвърлят автоматично. Това е тест за тяхната политическа зрялост или политическо високомерие. Дебатът по бюджетната политика трябва да се изнесе извън пленарната зала и да потърсим обществена подкрепа и енергия за промяна”, каза още тя.

„Имаше критики, че ръководството на партията се е изолирало. Ние отчитаме това мнение и свикахме това заседание, в което участват представители на партията от цялата страна. Да чуем какво мисли партията по важни за държавата и за БСП въпроси. На конгреса през май 2016 и на заседанието му през февруари 2017 приехме да подготвим лява алтернатива на дясната политика на ГЕРБ и сме го направили”, подчерта тя.

„Народът не е доволен от живота си и рано или късно ще изрази това недоволство и то ще изригне. За да не позволят това да се случи, ГЕРБ посегнаха на основни човешки права, на европейските ценности. Те заклеймяват свободата да мислиш различно с думите клеветник, мракобесник. Ако задаваш неудобни въпроси, ти изстива столът. Позволяваш си да критикуващ властта, значи си хлебарка, която трябва да бъде смачкана. Ако защитиш правото си на протест, си узурпатор и правиш държавен преврат. Това е ново, модерно робство. То не идва отвън, то се прави тук от партия ГЕРБ, която си присвои държавата. Този модел има съюзници и той се възпроизвежда. Подкрепя се от различни структури в обществото.  Подкрепя се от бизнеса, от една администрация, назначена на партиен принцип“, каза още Нинова.

„Масово се внушава, че няма алтернатива. Но когато такава се появи, срещу нея се хвърля цялата държавна машина. Чрез политическо инженерство се създават фалшиви партии, които след като влязат в парламента, се съюзяват с управляващите. Ние не просто трябва да представим лява алтернатива на дясната ГЕРБ. Имаме по-висока цел – да освободим държавата и народа от веригите на една партия, която ги употребява, за да се възпроизвежда. Нека този народ да е свободен, да избира когото иска, но да бъде свободен.

Няма да стане изведнъж, няма да е лесно, но трябва да започнем с първите стъпки“, посочи лидерът на БСП.

Изходът, по думите й, бил вот на недоверие към правителството. „Предлагам Конгресът да реши кога БСП да обсъди с другите партии и да внесе вот на недоверие”, заяви председателят на БСП.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук