Нинова пред Съюза на писателите: Духовността и българщината винаги са обединявали българския народ

0
187

„Благодаря на Съюза на писателите, че заедно поддържаме традицията и почитаме големия български поет Христо Смирненски. Той пресъздава със забележителна яркост и хуманизъм страданието на хората от низините и тяхната борба за хляб

„Смирненски заявява критичното си отношение към неравенствата в обществото и духовната си съпричастност към бедните и онеправданите. Най-пълен израз това отношение намира в творбите „Децата на града” и „Зимни вечери”. Незабравими са шедьоврите му „На гости у дявола” и „Приказка за стълбата”. Това са притчи – предупреждения. Нека ги четем и мислим за злото и доброто.

Искам да се обърна и към вас – писатели, поети, дейци на културата. Много разделителни линии има в българското общество. Това, което безспорно обединява народа ни, е духовността, културата, българщината. Вие сте техни носители. Приемете уважението ни към вашите усилия да пазим, съхраняваме, развиваме и разпространяваме ценностите на българския народ.”

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по повод връчването на Националната награда за литература „Христо Смирненски“ пред Съюза на писателите. Тя бе присъдена на Атанас Звездинов. Наградата се определя съвместно от НС на БСП и Съюза на писателите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук