Нинова призова управляващите да не ескалират напрежението, защото е на ръба (ОБЗОР)

0
3695
Снимка/източник: Лилия АНГЕЛОВА - фоторепортер на Информационна агенция "Дейли Прес"

„Настояваме да се спре убийството на животни. Да не се влиза повече в домовете на хората. Да се поискат повторни проби и да се даде информация на хората. Управляващите да не ескалират напрежението, защото е на ръба“, коментира пред БНТ председателят на БСП Корнелия Нинова.

Според нея има далеч по-подходящи мерки да се спаси животът, семействата и поминъкът на хората и да се спаси Странджа.

„Предполагам, че сега ще си измият ръцете с директора на Агенцията по храните, който е най-ниската верига – това е безотговорно. Министърът на земеделието и министър-председателят трябва да носят отговорност за това, което става“, обясни тя.

„Убиват животни без доказателства за болест от чума. Когато отидох, поисках от властите, които са на място, да ми дадат документи – изследвания или нещо, в които пише, че има такова заболяване. Казаха ми, че нямат такива документи. Полицията също каза, че няма заповед от министъра на вътрешните работи, за да влизат и избиват животни. Единственото, което получих, е заповед от Агенцията за безопасност на храните за евтаназията на животните“, допълни Нинова.

Тя цитира доклад на Министерство на земеделието, храните и горите, Център за оценка на риска, в който пише, че инкубационният период на болестта е 4-5 дни, а те отдавна са минали, както и че смъртта настъпва от 4 до 10 дни, а такава също е нямало. „Пише и че прилагането на ваксини с успех може да контролира заболяването и се посочва кои ваксини могат да спрат това. Няма обявени огнища в европейската част на Турция през 2018 г. Нито едно от животните не имало симптоми, които са характерни за това заболяване, не са наблюдавани болестни симптоми при нито една от козите в стадото, смъртността е 0%“, обясни Нинова.

Умишлено се крие информация, влиза им се в домовете на сила и се избиват животни. Как ще изкараш 1000 животни в багажник на кола“, смята тя и допълни, че властите не са предупредили хората, за да не си изкарват животните в багажниците на колите.

Според нея министърът на земеделието не си е свършил работата пред ЕК, за да позволи да бъдат наложени рестриктивни мерки. „Защо не е направена втора проба, защо е правена в такава лаборатория, която е цитирана от властите, а не в препоръчана от самото министерство на земеделието лаборатория във Франция, Монпелие – единствената, която би трябвало да си каже мнението. Защо евтанизираните животни по този начин се заравят и могат да се изровят от хора и кучета – това може да предизвика вторична криза, ако има зараза“, добави соцлидерът.

Според нея в Шарково е имало риск от граждански сблъсък. „Влизането със сила щеше да предизвика огромен конфликт и полицията да избие всички животни. След 6 часа разговори успях да успокоя хората и полицията се оттегли. Бяха дошли хора от цяла България, млади момичета и момчета, с готовност да си бранят семействата, поминъкът. Целият регион ще се обезлюди“, коментира тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук