Ниска безработица, глад за кадри и пълен мандат на правителството

"Стига вече, спрете и работете", призова шефът на парламента

0
5098

Очакваме в понеделник коалиционният съвет да заседава по отношение оставките на тримата министри (Нанков, Московски и Радев – б.р.). Каквато постъпи в парламента, ще бъде гласувано. Всичко зависи от коалиционния съвет, защото има голяма подкрепа и към регионалния, и към транспортния министър. Това обяви председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева в ефира на Нова тв.

Предсрочни парламентарни избори няма да има, предстои да бъде приет и бюджетът, увери Караянчева. Тя обясни че и има недостиг кадри и ниска безработица и правителството ще си изкара мандата.

Тя обясни, че вече започна новата политическа кампания с декларациите, прочетени от парламентарните лидери и това е заявка за началото на предизборния сезон.

Стига вече, спрете и работете„, призова шефът на парламента относно постоянните скандали, защото работата на управляващите е да бъдем конструктивни, да работим за нови политики и да се търси решение за хората.

Надделява популизмът и затова не се получават нещата сред управляващите, изрази съжаление Караянчева. Не трябва да се стига до личностни нападки в Народното събрание и затова хората предпочитат да сменят канала на телевизора, обясни тя.

Има голяма съпротива сред депутатите, заради фаталния инцидент край Своге, при който загинаха 17 души, а 21 бяха ранени. През настоящата седмица законът за поставяне на задължителни колани в автобусите ще влезе в дневния ред на Народното събрание и да бъде приет на второ четене, обясни Караянчева.

Запитана има ли ропот и недоволство в Народното събрание относно оставките на тримата министри, Караянчева обясни, че по-голяма част от депутатите в парламента не са съгласни с подадени оставки, но всички са обединени в твърдението, че се понася някаква политическа отговорност в държавата.

„Лично аз не бих подкрепила оставките, защото знам, че те са хора на честта и са професионалисти“, защити министрите в оставка шефът на НС. Работи се много динамично в Народното събрание, но когато има много загубени човешки трагедии, е нещо много ужасно, изрази съжаление тя. Няма да се решат проблемите с оставките в държавата, но те са морален акт за поемане на някаква отговорност, подчерта Караянчева.

Има следствени органи, които трябва да следят за качеството на асфалта и ако има виновни, то те трябва да бъдат наказани, призова председателят парламента и припомни редица други тежки катастрофи в страната през годините.

„Всички сме заложници на много фактори. Винаги е по-добре да има развита инфраструктура, която донякъде помага за органичаването на катастрофите“, посочи Караянчева.

Тя оцени снимката на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов със синята каска като „хитра“. Проблемът в една коалиция е комуникацията с хората, но на база коалиционната програма, сме поели ангажимент да се движим в една обща посока.

„Коалицията е динамична и няма как да вкараме коалицията от един коловоз в друг. Нашата цел е да управляваме заедно и заедно да вземаме решенията“, поясни Караянчев. Тя отбеляза, че мандатът ще издържи докрай.

Караянчева постави оценка от „добър 4“ на управляващата коалиция.

Припомняме, от няколко дни напрежението в голямата коалиция отново се повиши, след оставката от миналата седмица на трима министри – Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски – във връзка с тежката катастрофа край Своге, която отне живота на 17 души.

На оставката остро се противопостави лидерът на НФСБ Валери Симеонов, тъй като те не са съгласувани с партньорите. На друга позиция е стои лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който няма претенции към премиера Борисов.

НФСБ и Валери Симеонов излязоха с остро изявление, с което поставиха ултиматум на правителството да започне същностни реформи. Симеонов предупреждава, че може да оттегли подкрепата си и да излезе от управлението.

От ВМРО поискаха коалиционен съвет заради оставките още в петък, а Каракачанов през цялото време призоваваше към диалог.

Във тази връзка вчера в МС се проведе коалиционен съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, на който стана ясно, че НФСБ няма да се оттеглят от управлението на страната – стабилността на държавата надделя над емоциите на патриотите. Кабинетът „Борисов 3“ продължава в изпълнение на управленската програма.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук