Нова болест поваля малки деца, има ли общо с коронавируса?

0
2736

Заболяването напомня на токсичен шок и синдрома на Кавазаки

Световната здравна организация изследва връзката между коронавируса и болест, която засяга малките деца. Вече редица страни в Европа, както и Съединените щати, съобщават за подобни наблюдния, а има и смъртни случаи.

Новата болест напомня на токсичен шок и синдрома на Кавазаки – рядко заболяване на кръвоносните съдове. Той засяга предимно деца под 5 години.

„Повечето деца, разболели се от коронавирус, са с леки симптоми и се възстановяват напълно, но много малък брой развиват рядък възпалителен синдром в някои държави“, каза експертът в СЗО Майкъл Райън.
Симптомите на заболяването са вътрешни възпаления, треска, зачервен език и обриви, възпаление на кръвоносните съдове. Здравните центрове го описват като „остро фебрилно заболяване с неизвестна причина“.

Децата вдигат температура, имат подуване на ръцете и краката, дразнене и зачервяване на очите. Някои имат и болка в корема, повръщане или диария.

„Аз съм много притеснен. Нараства опасението, че при децата във Великобритания се появява свързан с коронавуируса възпалителен синдром или че може да има друг, все още неидентифициран, инфекциозен патоген, свързан с тези случаи“, заяви министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок.

Във Великобритания 10 деца вече са в интензивно отделение. От Националната здравна служба съобщиха, че случаите се увеличават и се наблюдава необичайна клинична картина, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Красимир Ангелов

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук