Нова мода! Румънци луднаха по наша ракия

0
467

Продали сме 4,3 милиона литра твърд алкохол на съседите

Над 4,3 милиона литра твърд алкохол сме изнесли за Румъния от началото на годината до края на август. Това става ясно от думите на министър Владислав Горанов, който отговори на депутатски въпрос, пише „Телеграф“.

Най-сериозен ръст има при експорта на ракия и водка. Общото количество алкохол изнесено от началото на годината о сега възлиза на 5,76 милиона литра, което е с над 1 милион литра повече спрямо експорта за цялата 2015 година. Миналата година зад граница в страните от ЕС са пласирани 4,6 милиона литра. Освен за Румъния има сериозно увеличение на износа на ракия и водка за Италия и Франция, които традиционно предпочитат по-леките алкохолни питиета като виното.

В същото време налице е запазване на количествата български вина, които се изнасят за страните от ЕС. През 2015 година са изнесени 40 милиона литра вина, а през първите осем месеца на годината са изнесени 27 милиона литра.

Междувременно беше публикуван проект за нов  закон за виното и спиртните напитки, в който са разписани правила за засаждане на нови лозя. Основните изменения са свързани с това, че вече производителите на грозде ще могат да садят нови лозички, които надвишават 10 декара само с разрешение и заповед на изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозето и виното.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук