Новият щам коронавирус убива дори ваксинирани! Симптомите са други

0
59

Новият щам на коронавирус Delta е по-смъртоносен от оригиналния вариант. 

Според настоящ доклад на Public Health England (PHE), 12 души във Великобритания са починали от този щам, след като са били напълно ваксинирани. Още седем души са починали след първичната ваксинация. Все още не е известно на колко години са били жертвите и с каква ваксина са били инжектирани.

Какво е известно за щама?

Все още не е ясно какви свойства притежава индийският щам. Въпреки това, като се има предвид бързото му разпространение във Великобритания, може да се предположи, че той е по-заразен от познатите досега щамове. Според предварително проучване от Индия предаването трябва да е с 50% по-високо от това на британския щам.

Вирологът професор Йонас Шмид-Чанасит: „Вероятно този щам е по-заразен от британския. Причина: Тялото произвежда антитела по-малко ефективно срещу тази мутация.

Ваксинацията намалява разпространението

Ефективността на коронавирусната ваксина е малко намалена в случая с индийския щам, но все пак достатъчна, за да гарантира защита. Данните от PHE също показват, че ваксинацията значително намалява разпространението на Delta.

Например ваксината Biontech е 88% ефективна срещу симптоматични заболявания след две ваксинации, ваксината AstraZeneca е 60% ефективна. Ваксината Biontech е 93% ефективна срещу британския щам, а AstraZeneca е 66% ефективна.

Какво се знае за Делта мутацията на К-19?

Симптомите са различни

Главоболие, възпалено гърло и хрема сега са сред най-честите симптоми, свързани с инфекцията с COVID-19 във Великобритания, казват изследователи, цитирани от Би Би Си.

Проф. Тим Спектър, който ръководи изследването Zoe Covid Symptom, казва, че улавянето на варианта „Делта“ може да се почувства „по-скоро като лоша настинка“ от по-младите хора. Въпреки това, че може да не се чувстват зле, те биха могли да бъдат заразни и да изложат други на риск.

Класическите симптоми на коронавируса, за които хората трябва да внимават, са кашлица, висока температура, загуба на обоняние или вкус. Но проф. Спектър казва, че те вече са по-рядко срещани, въз основа на данните, които екипът получава от хиляди хора, които са регистрирали симптомите си в приложение.

„От началото на май разглеждаме най-често срещаните симптоми при потребителите на приложението – и те не са същите, както бяха“, казва той.

Промяната изглежда свързана с нарастването на разпространението на варианта „Delta“, който първоначално бе идентифициран в Индия и сега представлява 90% от случаите на COVID-19 във Великобритания. Треската остава доста често срещана, но загубата на обоняние вече не се появява в топ 10 на симптомите, казва проф. Спектър.

„Хората може да си помислят, че току-що са получили някакъв вид сезонна настинка и все още излизат на партита и могат да предадат вируса на около още шест души.“

„Смятаме, че това подхранва голяма част от проблема. Съобщението тук е, че ако сте млади, така или иначе ще получите по-леки симптоми. Може просто да се почувствате като при силна настинка или някакво смешно усещане за „изключване“- но останете у дома и си направете тест.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук