Нови жестокости в Украйна, Фон дер Лайен посещава Киев

0
106

Русия е извън органа на ООН по правата на човека, сражения в Донбас, Фон дер Лайен посещава Киев – БГНЕС обобщава последните и най-важни събития, свързани с войната в Украйна.

-Призив за евакуация в източна Украйна

Украински официален представител предупреди жителите на източната част на страната, че имат „последен шанс“ да избягат преди очакваната голяма руска офанзива в района на Донбас.

„Тези няколко дни може да се окажат последният шанс за напускане“, казва Сергей Гайдай, губернатор на Луганска област, част от Донбас, където град Северодонецк е подложен на продължителен артилерийски и ракетен обстрел.

-Украйна обвини Лавров в съучастничество в зверствата

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че отричането от руския му колега Сергей Лавров на убийствата на цивилни в украинския град Буча и на други места „го прави съучастник в тези престъпления“.

-Преговорите са „засенчени“

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, който беше домакин на преговорите между Русия и Украйна в Истанбул, заяви, че изображенията на трупове от Буча и други райони са „засенчили“ онова, което е било постигнато като „положителна атмосфера“.

– Нови санкции на Г-7 и САЩ

Лидерите на най-големите икономики от Г-7 се споразумяха да наложат „нови инвестиции в ключови сектори на руската икономика, включително в енергийния сектор“, наред с разширяване на забраните за износ на определени стоки и затягане на контрола върху руските банки и държавни компании.

Те също така се ангажират да „засилят нашата кампания срещу елитите и членовете на техните семейства, които подкрепят президента (Владимир) Путин в неговите военни усилия“.

-„Значителни“ руски загуби

Руските войски са претърпели „значителни загуби“ в Украйна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за британската телевизия Sky News, но не уточни какъв е броят на жертвите.

В края на март Русия заяви, че е загубила 1351 войници, а други 3825 са ранени.

-Изключиха Русия от органа на ООН по правата на човека

Общото събрание на ООН гласува за временно отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека като наказание за нахлуването в Украйна.

От 193 членове на асамблеята 93 гласуваха в подкрепа на отстраняването, 24 гласуваха против, а 58 се въздържаха, като това е едва второто в историята отстраняване на държава от съвета след Либия през 2011 г.

– Фон дер Лайен на посещение в Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ще пътува до Киев днес, за да покаже „непоколебимата подкрепа“ на Европа за Украйна в борбата ѝ срещу Русия.

-Разкрития за нови жестокости в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че разрушенията в Бородянка са „много по-ужасяващи“ от тези в Буча. Жителите на Яхидне, близо до Чернигов, разказаха пред Би Би Си, че руските войски са държали 130 души в мазе в продължение на четири седмици.

Битката за региона Донбас в Източна Украйна ще напомни на света Втората световна война, заяви външният министър на Украйна. /БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук