Нови разкрития за „Вълкът на София“

0
4597

Израелецът Гал Барак беше задържан у нас през миналия месец по искане на Австрия. Схемата, по която е мамил хора в интернет, е добре позата в цял свят и е често срещана, разказва БНТ. У нас Гал е прикривал бизнеса си зад привидно законна дейност. Очаква се решението на българския съд за екстрадиция по искане на Виена.

Бизнесът за стотици милиони на Гал Барак следва няколко принципа – основният, жертвите да бъдат платежоспобни и да искат да влагат в рискови инвестиции, следващият – разходите да са минимални и третият – прикрит зад законна дейност. Така израелецът създава мрежа от няколко кол центъра и едно дружество за интернет реклама и инвестиционни сайтове.

„Където се рекламира този начин, чрез който можеш да спечелиш големи суми пари, ако залагаш на повишаване или намаляване на стойността на бинарни опции.“, заяви Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП.

При регистрация в сайтовете за виртуални инвестиции, инвеститорът посочва телефон за връзка. В процеса се включват кол центровете, които в поредица от телефонни разговори атакуват жертвите с предложения за все по-големи залози докато се установи, че са инвестирали и последния си цент.

„Занулява се техния акаунт и се вижда, че те са загубили всички пари. Инфраструктурата беше в България, извършителите на престъплението в България, а жертвите на престъплението в Австрия и Германия“, допълни Колев.

Гал Барак е дошъл у нас през 2017 г., започва да регистрира фирмите си, като последно създава дружество за търговия с финансови инструменти. Така подготвя основата за измамната си дейност.

„Иначе те тук извършват всичко в рамките на легална дейност. Плащат данъци, пращат осигуровки, наемат работна ръка, всичко, което извършват тук, са се стремели да не нарушава българското законодателство.“, посочи шефът на Киберпрестъпност.

България и Чехия се оказват привлекателни за Гал на първо място с достъпа до високоскоростен интернет, който е важен, защото връзката на кол центровете със жертвите е през интернет телефония. Така се имитира, че обажданията са от територията на Великобритания и за инвеститорите всичко изглежда перфектно.

 „Използвали са това, че в България има достатъчно квалифицирани хора, които срещу умерени заплати биха могли да работят в такива кол центрове. Знаещи по няколко езика.““, заяви още Колев.

Заедно с Гал у нас са задържани още четирима. За антимафиотите ни схемата вече е позната, тъй като друга такава група беше разбита през есента на 2018 г. Тогава в нея участваха израелец, сърбин и българин.

Blitz.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук