Новото име на Македония насочвало за претенции към България

0
1821

АБВ приветстват развитието в дългогодишния спор между гръцката и македонската страна за името на Република Македония, винаги саподкрепяли кандидатурата й за членство в ЕС и НАТ, но също така държат това да не става за сметка на България.

Договореното име „Северна Македония“ вероятно задоволява териториалните претенции на Гърция, но дава основание за такива на България, най-малко поради това, че част от Северна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия и с малки изключения представлява цялата Благоевградска област, обясняват те.

АБВ коментират, че Бойко Борисов през 2012 г. заявява, че „варианта Северна Македония е абсолютно неприемлив“ и че „това име е предпоставка за териториални претенции към страната ни, Скопие може да поиска Благоевград“.

Според тях, МВнР безпринципно се съгласява и приветства всяко направено предложение, както с Илинденска, така и сега със Северна Македония. Фактът, че в договора има предложение да се запише, че Споразумението няма да променя съществуващите граници и няма претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност идва да покаже, че самото име дава основание и за двете.

Не може да се очаква гаранции в бъдеще време, те трябва да се дадат сега, АБВ не са съгласни с принципния подход, две страни да решават проблем, засягащ няколко държави без тяхно участие. В процеса на окончателното вземане на решение трябва да бъдат включени всички заинтересовани страни, допълват те.

Правителството, политическите партии в България, включително и парламентарно представените, нямат адекватна позиция по този въпрос, коментират АБВ.

Предишното предложение – Илинденска Македония – е посегателство към българската история, това дава основания за териториални претенции към България, АБВ са против географско име на Македония, защото може да предизвика недоволство у българските граждани.

Според тях, немаловажен е фактът, че Гърция години наред води спор за името и спира членството на Македония в ЕС и НАТО докато не постигна желаното, което доказва изключителното значение на този въпрос. „Споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната„, цитират от АБВ изказване на Алексис Ципрас.

Те вярват, че своевременното становище на Мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Република Македония ще бъде важно за изготвяне на официална българска позиция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук