Новото ръководство и футболистите на Банско опровергаха зложелателите и показа хоризонт в амбициите си

0
2474

В сезона, в който след скандално изчезналите пари от фонд „Солидарност“ на УЕФА и изчистването на стари задължения към НАП фактическият финансов дефицит надмина 200 000 лв., футболният клуб на град Банско не само не се разпадна и провали, каквито вероятно бяха очакванията на мнозина, но и демонстрира хоризонт в амбициите си

Статистиката показва, че представянето на „козлите“ тази пролет, когато дойде новото ръководство, дори е било най-върховото от 4 години насам. Селекцията на треньора Димитър Крушовски завърши кампанията на Югозапад в серия от 8 мача без загуба (3 победи и 5 равни), а последното по-добро постижение на клуба датира от ранната есен на 2014-а. Тогава във втора дивизия банскалии навъртат 9 поредни срещи без провал. Впрочем, към днешна дата Пиринската Бундеслига безспорно е най-силната от 4-те аматьорски групи, а специалистите твърдят, че нивото й даже е по-високо от това на Втора лига, след като почти всички отбори в нея са се подвизавали успешно в професионалния футбол.

И още няколко красноречиви факта за тима от стадион „Свети Петър“. Освен че оставиха далеч зад себе си на 15 точки разлика и на 12-о място изконния регионален съперник „Пирин“ (Разлог), нещо което има особена стойност за феновете под връх Тодорка, „козлите“ са 3-тият отбор с най-малко поражения в шампионата – общо 9, като през втория дял имат едва 3. Пред тях по този показател са само спечелилият промоция ЦСКА 1948, който няма загуба, и празнуващият 100-годишнина „Хебър“ – с 4 издънки. Освен това банскалии са с 3-тата най-стабилна защита, пак след същите съперници, чиито бюджети между другото са почти четворно по-високи. Дефанзивната линия и вратарите на „козлите“ са се допуснали сумарно 34 пъти топката в мрежата, а от тях всичко на всичко 15 са през пролетта. В 10-те си мача, в които пък е бил титуляр респектиращият съперниците си 39-годишен бранител Красимир Дурчов – истинска емблема на футбола в Банско, тимът е без загуба, а в 7 от тях е инкасирал 0 гола.

Нападението също бележи безспорен прогрес. 48-те попадения са най-доброто постижение на клуба от сезон 2012/2013 и е 3-тото по ефективност в последните 10 години. С 9-те си гола Георги Фикийн е най-резултатният играч на „козлите“ и е 4-ти в листата на стрелците в лигата. След него най-добре от съотборниците му са се отчели капитанът Петър Лазаров (6), Смаил Креболиев (4) и Владимир Кабранов (3). И тук комплименти отново Краси Дурчов. Страховитият №19 се е разписал 2 пъти, като и в 2-та мача банскалии са излизали победители.

Накрая ще кажем, че единствено безобразното съдийство на перничанина Мартин Спасов срещу гостуващия „Хебър“ в последния кръг (2:2) лиши симпатичния тим от стадион „Свети Петър“ от престижната 4-та позиция в крайното класиране. При 2:1 за домакините в 86-ата минута реферът изгони за пресилен втори жълт картон Любомир Витанов, а след това в заключителните секунди изфабрикува и дузпа за гостите. После реферът се изчерви от срам и уплах, но така или иначе „Миньор“ финишира с точка пред банскалии, които щяха да вземат и отборна премия за 4-то място.

Целейки се вече по-високо, „козлите“ започват подготовка за новия сезон на 3 юли.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук