Нов вид птица е забелязана в Атанасовското езеро

0
152

Еколози са документирали за пръв път у нас присъствие на дългоклюн вретенар /Limnodromus scolopaceus/. Два екземпляра от този вид птица са били открити при мониторинг на Атанасовското езеро на 15 декември. Това съобщи Петър Янков от Природозащитния център към Българското дружество за защита на птиците.

Дългоклюният вретенар е блатна птица, която гнезди по крайбрежието на Аляска, Северозападна Канада и най-североизточните части на Русия.

Скитащи индивиди са наблюдавани многократно в Европа. На Балканския полуостров обаче видът е забелязан само в Гърция през 1962 г.

Предполага се, че двете птици, видени у нас, са пристигнали заедно. От деня на забелязването им те са все заедно, посочи Янков. „Не може обаче да се разбере дали птиците са двойка, защото сега не е размножителният период“, каза екологът. Не може да се прогнозира и колко дълго птиците ще останат в Атанасовското езеро. „

Те ще останат, докато имат благоприятни условия за живот – храна и спокойствие„, обясни Янков.

Той разказа, че Атанасовското езеро е разположено на западното място на черноморския бряг. То е плитка лагуна с разнообразни условия, поради неговата специфика – че е от солници, а мекото тинесто дъно е дом на много безгръбначни животни, с които птиците се хранят.

Някои видове ракообразни дори се срещат само тук. Броят на видовете птици в Атанасовското езеро е 334.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук