НОВ СКАНДАЛ ЩЕ РАЗТРЕСЕ ДЪРЖАВАТА! Основен участник в разграбването на КТБ, източил милиони евро от ТЕЦ Марица Изток 2 и близък до олигарха Христо Ковачки ще е новият енергиен министър? (ВИЖТЕ КОЙ Е ТОЙ)

0
96668

Разследване на: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София

След като Теменужка увехна безславно

Отлично осведомени източници на Информационна агенция „Дейли Прес“ разкриха днес кой се гласи да заеме поста на енергийния министър Теменужка Петкова, която в петък хвърли оставка заради обвиненията, че е близка със собствениците на бъдещия купувач на ЧЕЗ – „Инерком“.

Осъждан от съда, основен участник в разграбването на КТБ, замесен в източването на милиони евро от държавната ТЕЦ Марица Изток 2, обвинен за конфликт на интереси във връзка с АЕЦ „Козлодуй”, близък до олигарха Христо Ковачки, придвижваш се с бронирани джипове за стотици хиляди и ходещ с многобройна охрана. Това в най-общ план изгражда профила на предполагаемия бъдещ шеф на Енергийното министерство, показва справка на „Дейли Прес“ за него в Google.

Вероятно се досещате вече, че става въпрос за скандалния Стефан Гамизов. Нека припомним кой всъщност е той с кои свои дела става известен в публичното пространство.

Наскоро журналистката Люба Кулезич посочи имената на споменати в свидетелските показания на Бисер Лазов и касиерката Юлия Илиева по дело № 92, известно като делото „КТБ“. Сред тях беше и това на Стефан Гамизов. Пред Сашо Диков тя заяви, че той е имал директни отношения за взимане пари на ръка – Цветан Василев е наредил да му дадат 200 000 евро на касата на 1 ноември 2012 година. Нататък последващите пари са давани чрез консултант. Общо дадените пари били 3 850 000 евро.

Тук можем да предположим, че източените от КТБ 8 милиона лева  го правят новия любимец на премиера Бойко Борисов за мръсни поръчки след като Теменужката увехна безславно.

През 2016 година пък „Енергийният експерт“ Стефан Гамизов призна без да иска в социалните мрежи, че е в конфликт на интереси. Признанието му идва от факта, че той, заедно с „неговата компания“ от пет години разработва проект за подобряване работата на АЕЦ „Козлодуй“.

Неговата компания пък работи съвместно с японската „Тошиба“.

Скандалът гръмва след като за Япония заминава тайнствена правителствена делегация. В нея участие взима именно  Гамизов, а единствено депутата от АБВ Румен Петков се осмели да попита за какво е ходила тази енергийна делегация в Япония, че пък е имала и спирка в Сингапур.

Така Гамизов, докато се бори срещу американските централи в парламента, продължава да работи в частната сфера по свои проекти за АЕЦ „Козлодуй“ – юристите са категорични, че това е отявлен конфликт на интереси, пише сайта BNews.bg.

През 2013-а година името на Стефан Гамизов е замесено и в източването на държавната ТЕЦ Марица Изток 2. Става дума за милиони евро щети за държавното предприятие в полза на японската корпорация „Мицуи енергийни проекти“.

Договорът за рехабилитация на блокове 1-4 на топлоцентралата, изграждане на сероочистки и модернизация на блокове 5 и 6 е сключен на 31 март 2003 г. Проектът на стойност 226 милиона евро се финансира 85% със заем от Японската банка за развитие, гарантиран от държавата и 15% от ТЕЦ Марица Изток 2 със заем от Булбанк.

Главен консултант и доверено юридическо лице на Мицуи по този проект през 2006 г. става именно Стефан Гамизов чрез фирмата си „Ес Джи Инженеринг“ ЕООД. Неговата роля е подробно анализирана в изтекла в медиите справка на ДАНС, при която е използвано СРС „Камчия“ per.номер 2430/29.07.2008 г.

Справката разкрива, че Гамизов и приближения му началник на кабинета на министъра на енергетиката и енергийните ресурси Костадин Сирлещов са организирали източване на средства от проекта за рехабилитация. Именно Сирлещов лобира за това Гамизов да се „закачи“ като консултант към проекта.

Твърди се, че за за 2006 г. и 2007 г. Мицуи е превела на фирмата на Гамизов „Консорциум Ес Джи И“ 4 612 264 лв. От тях фирмата превежда сумарно около 3 млн. лв. на други фирми подизпълнители, а повече от 1 млн. лв. остават в консорциума. Вместо да извършва консултантска дейност, с тези пари Гамизов купува имоти и ги ипотекира, плаща рекламни разходи за гражданското си сдружение „Гражданска лига на България“ и хонорари на адвокатска кантора на Сирлещов.

В същото време енергийният консултант осигурява себе си и служителите си върху 220 лв.

Заключението на ДАНС е, че „…извършваната от Стефан Гамизов дейност съдържа признаци за осъществявани фиктивни сделки, нарушаване на финансовото и данъчното законодателство и пране на пари от извършваната престъпна дейност“. Данните са предадени на прокуратурата.

През 2008 г. името на Гамизов изплува при скандала в ДАНС между групите на директора на агенцията Петко Сертов и заместника му Иван Драшков.

Зад гърба на Сертов Драшков изпраща доклад до премиера, президента, председателя на парламента и главния прокурор, озаглавен „Справка относно действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и държавни структури“.

В доклада централна фигура е Стефан Гамизов. На 18.07.2008 г. е проведено работно съвещание при председателя на ДАНС Петко Сертов. Обсъдени са резултатите от първоначалната проверка по бизнесмена Стефан Гамизов, при което на председателя е докладвано, че лицето работи в тясно сътрудничество и защитава интересите на бизнесмена Христо Ковачки. Посочени са факти за връзки на Гамизов и с убития Борислав Георгиев, както и данни за връзки на Ковачки и Георгиев със структури на сръбската организирана престъпност. В резултат от проведените разговори председателя на ДАНС Петко Сертов разпорежда да се открие дело на оперативен отчет на Стефан Гамизов, а на 29.07.2008г. лично подписва искане за прилагане на СРС по обекта, научи още агенция „Дейли Прес“.

В резултат на проведените мероприятия към началото на октомври 2008 г. е установено следното: Стефан Гамизов има отношения с лица, свързани с дейността на организирани престъпни групи, пишат от ДАНС до първите държавни мъже. По нататък в доклада се съобщава за връзки на бизнесмена със сръбския мафиот Сретен Йосич.

По оперативни данни Христо Ковачки финансира медийните изяви и PR кампанията на Стефан Гамизов, което е потвърдено при експлоатацията на СРС.

Политическият ракетоносител на Стефан Гамизов е вицепремиерът Валери Симеонов

По време на кабинета „Борисов 2” именно благодарение на него Гамизов влиза в ролята на съветник към КЕВР като се говореше се, че договорът му е бил за седемцифрена сума. Очаква се и сега кандидатурата на Гамизов да дойде от съпредседателя на „Обединените патриоти“, който още преди гласуването на кабинета „Борисов 3“ е предлагал Гамизов да заеме именно поста на енергиен министър. Назначението тогава обаче не се случи заради близките отношения на премиера Бойко Борисов с Теменужка Петкова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук