НС с ултиматум, до края на юни трябва да…

0
185

Вчерашният коалиционен съвет разкри сътресенията в коалицията

Народното събрание трябва да приеме актуализацията на бюджета до края на юни, стана ясно след тричасовия коалиционен съвет в петък вечерта. Предварително беше обявено, че основна тема са отношенията със Северна Македония. Партньорите обаче участваха в съвета с позиции и по други теми, които определят като важни.

За „Демократична България“ това е актуализацията на бюджета, каза Атанас Атанасов, за БСП – „цените, доходите, парламентарната програма“, подчерта Георги Свиленски, за „Има такъв народ“ – да изяснят с партньорите си защо са приели на тъмно и без съгласуване с тях Националния план за въвеждане на еврото и да говорят за проектозакона, предвиждащ ставане наказателни списъци по модела на санкциите „Магнитски“.

Противоречия, дали повод на Станислав Балабанов да заяви на влизане:

„Обратното броене на търпението е стартирало, духът на Борисов се е вселил някъде другаде“.

След срещата началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова заяви: „С много по-голяма решителност и подобрена комуникация и регулярност ще продължим да работим по програмата, която имаме“.

По думите ѝ разговорът между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев за свикването на Консултативен съвет по националната сигурност предстои, но консенсус по темата Северна Македония е постигнат:

„Ще бъде търсена широка обществена подкрепа за всяка една стъпка и това е няма да е правителството и кабинетът, които ще предадат българския национален интерес“.

Бориславова призна ще предаде ли кабинетът „Петков“ националния интерес на България заради Скопие

В началото на юни актуализацията на бюджета ще влезе на първо четене в парламента.

По повод изтеклия законопроект за български вариант на санкции тип „Магнитски“ тя уточни, че работата е в начално ниво: „Не е изненада, че се работи по някакъв законопроект, който въвежда забранителни списъци и от Европейска комисия. Вече спекулация е колко се разширява неговият предметен обхват и до каква степен се въвеждат и други ограничения спрямо лица , извън тези списъци“, коментира Лена Бориславова.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук