НФСБ: Има опасност от манипулиране на изборите

0
161

В сигнал до главна прокуратура и до премиера Гълъб Донев председателят на НФСБ Борис Ячев настоява да бъде извършена проверка на процедурата по назначаване от ЦИК на IT специалисти, открито свързани с 2 от политически формации. Това става ясно от съобщение до медиите, изпратено от пресцентъра на партията.

От месеци тече подготовка по осигуряването на достъп до машините за гласуване на софтуерни специалисти, близки до две от коалициите регистрирани за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори – „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, категорични са от НФСБ.

Както тогава, така и за предстоящия вот, изборната администрация в лицето на ЦИК е принудена да наеме IT-експерти, с потенциален конфликт на интереси, които ще инсталират и контролират софтуера на машините. Става въпрос за инсталиране на софтуер на 12 837 машини за гласуване. Опасенията за честността на предстоящите избори идват именно от това, че хора, свързани помежду си и с явни политически пристрастия спрямо „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, не само ще имат достъп до всички устройства, но и нещо повече – ще са разработили и внедрили софтуера, който ще изчислява резултатите от машинното гласуване. Така за пореден път ще се потвърди максимата, че „не е важно за кого се гласува, а кой брои подадените гласове“, обясняват от НФСБ.

Според НФСБ, докато е министър на електронното управление г-н Божидар Божанов – член на ръководството на партия „Да, България“, част от регистрираната за предстоящите избори, а тогава управляваща коалиция „Демократична България“ изпраща до ЦИК готови правила за произвеждане на изборите на 2 октомври със закупените от държавата близо 13 хиляди машини. Изненадващото в случая е, че г-н Божанов настоява изборната администрация да наеме „външни експерти“, на които да бъде осигурен пълен достъп до хардуера, т. е. до машините за гласуване, както и същите да контролират генерирането и внедряването на софтуера, който трябва да се инсталира на всяка от машините в оставащите до изборите шест седмици.

Почти 11 хиляди машини са предвидени за гласуването на парламенарните избори

Министър Божанов настоява да се наемат външни експерти защото знае, че, макар от ЦИК да са направили опит да наемат свои IT -специалисти чрез конкурс, на него не се е явил нито един кандидат. По този начин ЦИК е в пълна безизходица – трябва да наеме „външни експерти“, повечето от които се оказват свързани, както помежду си, така и с г-н Атанас Шарков от „Правосъдие за всеки“, организация, която е в близки връзки с партия „Да, България“, част от коалицията „Демократична България“, регистрирана за участие в предстоящите изборите, категорични са от НФСБ.

Трима от общо петима IT -експерти – г-н Александър Кирков, г-н Пламен Желязов и г-н Тодор Цолов, които са контролирали вече софтуера за последния парламентарен вот, спечелен изненадващо от „Продължаваме промяната“ отново са предложени на ЦИК. На комисията се предлагат още четирима „външни експерти“, които се оказват колеги в новосъздадена компания, като повечето дори и не крият политическите си пристрастия. За сериозния риск за честността на предстоящите избори, говори и фактът, че един от петимата експерти, участвали в инсталирането на софтуера за вота през ноември публично се хвалел, че и до днес притежава изходния код, убедени са от Национален фронт за спасение на България.

Според експертизата на IT специалисти, става ясно, че при машинното гласуване могат да се извършат манипулации, които да променят изборните резултати – при параметризирането и при обработката на данните особено ако съответната партия има IT специалисти, на които легално е осигурен достъп до инсталирането и контрола на софтуера на машините за гласуване, категорични са от НФСБ в своята позиция, изпратена до медиите.

Всички тези възможности за манипулация на изборния резултат са обекти на редица медийни публикации, на които НФСБ се позовава в сигнала си.
„От НФСБ настояваме за обстойна проверка и предприемане на спешни действия за гарантиране на прозрачен вот“ – се казва в сигнала до главният прокурор и министър-председателя, изпратен от НФСБ.

dariknews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук