Някой видял ли е резултати от изследванията за чума, пита евродепутатът Неков

0
15366

Евтаназията е пропорционална мярка, ако има чума. Някой доказа ли, че има чума? Вие видяхте ли резултати?“ Това попита евродепутатът Момчил Неков пред БНТ.

По думите на Неков в такива случаи има европейско законодателство, което трябва да се спазва стриктно, а това в България не е било направено.

Според евродепутата европейското законодателство гласи, че ако има доказан случай на чума в дадено стадо, то цялото стадо се евтаназира. В радиус от 3 километра от доказано заразеното животно всички стада се поставят под карантина.

В рамките на 10 километра – животните се поставят под наблюдение.

Това в България не беше направено, категоричен е Неков. По думите му действията на властите ни са под всякаква критика – „… взимат се проби от животни от хора без баджове, без документи, без да се представят, без нищо. В същото време хората се страхуват, протестират“.

Настоявам да се изкарат резултатите от анализите и от независимата лаборатория във Франция. Настоявам за повторни изследвания„, отсече евродепутатът.

Според него въпросната референтна лаборатория е доста съмнителна. Лабораторията имала сайт и електронна поща, но нищо друго, нямало и посочен телефон. Имало слухове и че тя е финансирана с проекти. Според Неков една лаборатория трябва да бъде държавна и надеждна.

Евродепутатът твърди и че според европейските регулации, ако се докаже чума, то въпросното животно трябва да бъде умъртвено до 10 дни. Това също не станало у нас. Неков даде пример – взели проби от стадото на човек от община Болярово на 21 юни, а избили животните на 13 юли. „Повече от 20 дни не е имало нито едно животно, което е починало“, заяви Неков и допълни, че въпреки това стадото е избито.

Евродепутатът коментира и мерките, които се предприемат след умъртвяването на животните. Според него убитите животни се заравят, погребват, което също е пропуск, защото при наличие на чума труповете на животните трябва да бъдат изгорени в екарисаж. Тогава обаче щяло да има информация за точната бройка на умъртвените животни, а сега на места точната бройка не се знаела.

„Вие някъде чухте ли резултати от анализи? Хората се страхуват, обществото негодува и протестира“, продължи Неков. Той показа и копие от протоколи за евтаназирани животни – нямали печати, нямали подписи, нямало препратки към изследвания и други. „Една обикновена рецепта за лекар има подпис и печат“, допълни още евродепутатът.

Той заяви, че ще настоява за честни и пропорционални компенсации за животновъдите. По думите му обаче не само те са засегнати от проблема, а и овчарите например, които също са останали без работа.

По-късно в хода на брифинд за чумата министърът на вътрешните работи и министърът на земеделието Валентин Радев и Румен Порожанов заявиха, че вискчи проби са качени на страницата на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). На брифинга участваше и шефа на БАБХ Дамян Илиев, който представи протоколите от пробите в лабораторията във Франция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук