Няколко полезни съвета в жегата – накривете капата и пийте повече вода

0
1256

Жега обхваща страната още преди да е дошло астрономическото лято. За петък е обявен жълт код за високи температури в цялата страна, а живакът в термометрите се очаква да достигне през деня между 34 и 39 градуса. По Черноморието ще бъде слънчево и топло. След обяд ще се появи слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 27 и 31 градуса. Слънчево и още по-горещо се очаква ще бъде в събота, като вечерта ще превали кратко.

Ето няколко полезни съвета в горещото време:

Приемайте течности

Пийте повече вода. Важно е да се приема достатъчно от нея, тъй като с дишането и изпотяването в топлото време се губят много течности, които трябва да се набавят. Айрянът, както и соковете също са напитки, които можем да предпочетем в жегата. Специалистите отбелязват, че посягането към алкохола е лоша идея. Бирата също не е подходяща за топлото време през деня, нека я оставим за по-вечерните часове. Газираните и студените напитки не са препоръчителни.

Храната

Хубаво е храненето да бъде по-често в по-малко количество през деня, да няма прехранване, да няма консумация в горещините на меса, които са тлъсти; да няма пикантни храни. Колкото повече сме се нахранили, толкова повече топлина ще се образува вътре в нас. За предпочитане е да наблегнем на салати, свежи зеленчуци, свежи плодове.

Без голяма температурна разлика между вън и вътре

Голямата температурна разлика е абсолютно противопоказна, тя е стресова за организма. Специалистите съветват да не допускаме разлика между температурата в стаята и навън повече от четири – шест градуса. Помещенията е хубаво да са по-проветриви.

Навън: леки дрехи и шапка

Хубаво би било в най-топлите часове на деня да не прекарваме много време навън. В жегите е добре да носим леки дрехи, да не са стегнати по тялото, по възможност да са от естествени материи, както и да са със светли цветове. Добре е на главата, когато се излагаме на слънце, да има шапка, която да ни предпазва, а не трябва да забравяме слънцезащитния крем, както и да хидратираме кожата си./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук