НЯМА КРАЙ! Жертвите в Турция и Сирия надхвърлиха 20 000, надеждите за оцелели намаляват

0
270

Броят на жертвите на мощните земетресения в Турция и Сирия надхвърли 20 000. Спасителните операции продължават. Заради ниските температури обаче надеждите за откриване на оцелели намаляват, съобщава CNBC.

Хиляди прекараха мразовитата вечер сред отломките по улиците на Адъяман, скупчени около малки огньове и без подслон. В южния турски град нямаше ток и вода.

Уплашени от ново земетресение, някои хора предпочетоха да останат на открито на минусовите температури.

От Малатия бе съобщена радостната вест за спасено дете изпод развалините – 87 часа след първия силен трус. Според специалистите 72 часа след разрушително земетресение е почти невъзможно да има оцелели.

Седемгодишното момиченце Миран Гюл е било спасено живо, след като през целия ден днес спасителите от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) се опитваха да го извадят от руините.

Едва 87 часа след земетресението спасителите са успели да стигнат до детето, което е било затрупано под руините на 7-етажен жилищен блок, където е живеело. За съжаление, майката и двете му сестри са загинали.

След като медицинският екип, който се е намирал на мястото, е оказал първа помощ на детето, с линейка то е било откарано в болница и предадено на грижите на лекарите.

Първите думи, които момиченцето отправило към спасителите, били: „къде ще отидем?“.

Акцията на терен е сериозно затруднена заради студовете.

Държави от цял свят продължават да изпращат помощ. В събота от България ще тръгне нова група доброволци, сред които ще има лекари и медици.

Турция и Сирия се нуждаят от палатки, одеяла, генератори и отоплителни уреди.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук