„Няма сговор”: Тръмп и Путин отрекоха за руска намеса в телевизионнo интервю

0
4160

След противоречивата среща на върха, която доведе до остра критика от САЩ и съюзниците, Владимир Путин и Доналд Тръмп реагираха с предизвикателен тон в интервюта за телевизия, опитвайки се да отхвърлят съмненията за руска намеса на президентските избори през 2016 г., пише „Гардиън“.

Часове след първата официална среща между Путин и Тръмп в Хелзинки, наречена от американски представители „държавна измяна“, руският лидер отхвърли твърденията, че страната му се е намесила на изборите като „напълно нелепи“.

В същото време Тръмп твърди, че президентът на Русия не е бил в тайно споразумение с предизборната му кампания.

Двамата лидери дадоха интервю за Fox News след срещата на върха в Хелзинки, която беше определена от някои политици в САЩ като един от най-мрачните дни в историята на американското президентство.

Путин даде интервю за Крис Уолъс, а Тръмп избра Шон Ханити.

Двамата държавни глави продължиха да отхвърлят оценката на американското разузнаване, че Русия се е намесила на изборите през 2016 г. с цел подпомагане на Тръмп и нанасяне на вреда на Хилари Клинтън.

Наистина ли вярвате, че някой, който действа от руската територия, може да повлияе на САЩ и да повлияе на избора на милиони американци„, попита Путин.

„Това е напълно нелепо“, подчерта той.

Тръмп пък се възползва от отричането на руския лидер като доказателство, че кампанията му е чиста.

„Преди всичко той каза, че няма тайно споразумение„, защити се американският лидер преди да похвали руския си колега.

„Мисля, че президентът Путин беше много, много силен“, продължи той.

Коментарите бяха дадени след зашеметяващата пресконференция в понеделник, на която американският президент застана на страната на Кремъл за сметка на американското разузнаване по въпроса за намесата на изборите.

След пресконференцията Тръмп беше засипан от лавина от критики от двете партии във Вашингтон. Лидерите на демократите открито започнаха да питат дали Путин „държи информация, която може да навреди“ на американския държавник.

Запитан дали Русия има „компромат“ за Тръмп, Путин отхвърли твърденията като „пълна безсмислица“

Нямаме нищо за тях. Не искам да обидя президента Тръмп, когато кажа това, може да прозвучи грубо от моя страна, но преди да обяви кандидатурата си за президент, не се интересувах от него, увери президентът на Русия.

Тръмп се позова на коментара на Путин в интервюто, отбелязвайки за руския президент: „Той заяви, че нямат информация за Тръмп“.

Руският лидер беше категоричен, че Москва никога не се е намесвала във вътрешните работи на САЩ.

Уолъс подаде копие на Путин с повдигнатите от специалния прокурор Робърт Мълър обвинения срещу 12 руски агенти, но руският лидер отказа да го вземе.

Тръмп направи още един изненадващ коментар, заявявайки, че с Путин нямат много различни позиции за Сирия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук