Обвиниха трима граничари от летище „София“ за трафик на хора

0
548
Sofia, Bulgaria - October 16, 2016: Airport control tower at Sofia's airport in a foggy weather.

Специализираната прокуратура предаде на съд трима граничари от аерогара „София“, съобщиха от държавното обвинение.

Двама от обвинените граничари са началници на смяна.

Според обвинението граничарите, заедно с двама легално пребиваващи в България граждани на Бангладеш, са участвали в организирана престъпна група за незаконно пропускане в страната на мигранти през ГКПП „Аерогара София“, с цел преминаването на мигрантите към Западна Европа.

Припомняме, граничарите бяха заловени в края на месец февруари 2017 година.

В хода на разследването е установено, че обвинените граничари осигурявали преминаването през летището на граждани от Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан.

Това ставало срещу суми от 6 000 до 10 000 евро на човек.

Мигрантите пристигали от Кипър, като крайната им дестинация били страни от Западна Европа. Групата действала от месец септември 2016 година.

Според прокуратурата двамата чужденци от Бангладеш, които пребивават легално в България и участвали в престъпната група, имали сериозни контакти сред кипърската емигрантската общност.
Чрез тези контакти двамата набирали кандидати от островната държава и осигурявали информация за тях, в това число снимки и копия на лични документи, датите на полетите им и други.

Двамата бангладешци инструктирали мигрантите на кое гише на „Гранична полиция“ трябва да се явят, за да не бъдат подложени на подробна проверка и върнати обратно.

От 2015 година лицата от посочените страни следва при проверката на летището да представят на граничните власти поканите си за България, обратен билет, парични средства, както и да посочат повода за посещението си в България.

Решението за влизане на такъв пътник взимал лично началникът на смяната.

Според държавното обвинение двамата граждани на Бангладеш първо обсъдили схемата за лесна печалба с инспектор от граничния пункт на летището. Той пък уговорил в нея да се включат и двама началници на смени.

Така групата започнала да действа през септември 2016 г.

След като мигрантите преминавали през пункта на летището за гранична проверка, пристигащите от Кипър били посрещани от двамата бангладешци и настанявани в хотел, в квартири или в апартамента на единия от тях. После, срещу допълнително заплащане, им било оказвано съдействие, така че чужденците незаконно да преминат в Сърбия, а после да поемат и към Германия, Холандия и други западноевропейски държави.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук