Обстановката във Врачанско! Вижте какво каза кметът за кризата около язовир „Рогозен“

0
1476

Вътрешният министър посети през нощта мястото

30 домакинства от хайрединските села Бързина и Ботево бяха евакуирани, след като придошлите води разрушиха преливника на язовир „Рогозен“1. В общините Хайредин и Мизия е обявено частично бедствено положение. Кризата около язовир „Рогозен“ е овладяна. Това съобщи кметът на община Хайредин Тодор Алексиев,предаде БНР.

Тодор Алексиев увери жителите на общината, че се вземат необходимите превантивни мерки. „Горе-долу в рамките на деня, мисля че ще приключи цялата история. Но, от това, което ние вчера направихме, по-скоро превантивно като мерки,така че не е нещо страшно, застрашаващо живота на хората. Просто взехме превантивни мерки, за да не се получи втори инцидент, както стана 2014 година.

Преливникът на едни от двата язовира, с които разполага общината, по-големи язовири, получи се канал вътре в него, който от порядъка на 100-120-130 метра, и оттам се получи по-голямо изливане на вода. И понеже язовирите са скачени като каскади, следващият язовир рискувахме да му изпрати малко повече вода. Но, добра координация от институциите. Реагираха бързо в рамките на деня и нощта.

И сега в момента работят, позасипаха канала.Няма нищо страшно, засега. Превантивно евакуирахме десетина къщи от село Бързина и десетина къщи от село Ботево. Засега всичко е нормално. Не мисля, че има някакъв проблем.Доколкото може да се борим с природата, на този етап всичко е нормално“, каза още Алексиев.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова посети през нощта района на язовира „Рогозен-1“, където се запозна с оперативната обстановка, уточнява „Конкурент“.
При разговорите й с с областния управител Малина Николова, директора на РСПБЗН Враца комисар Никола Димитров и кметовете на населените места в района вицепремиерът установи, че са взети всички необходими мерки по обезопасяване на съоръжението и ситуацията е овладяна. Работата по укрепване на преливника продължи и през нощта. С приключването на тези обезопасителни дейности потенциалната опасност за околните населени места отпада.

Днес продължават заседанията на Областния кризисен щаб, който по искане на вицепремиера Бъчварова трябва да изготви цялостен анализ за необходимите допълнителни и превантивни мерки по обезопасяване на язовирите в района, както и за изпълнението на предписанията на ГД „Надзор на язовирните стени и съоръженията“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Представителите на местната власт изразиха благодарност за бързата и професионална реакция на РСПБЗН-Враца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук